Felállt a Vitara dandár

Pár napja írtunk a CZ fegyvergyár termékeinek rendszeresítéséről és hazai gyártásáról. Szerencsére  egy másik átfogó csere is történt már idén, ez pedig a szolgálati autók cseréje.

Két részletben összesen 550 darab Suzuki Vitara személygépjárművet vásárolt.

Pár napja írtunk a CZ fegyvergyár termékeinek rendszeresítéséről és hazai gyártásáról. Szerencsére  egy másik átfogó csere is történt már idén, ez pedig a szolgálati autók cseréje.

Az a beszerzés kapott már bőven hideget meleget, de többnyire csak végletekben ítélkeztek.

Átadó miniszteri csinnadrattával

Sajnos olyan alapvető adatokat nem kötöttek a nyilvánosság orrára, mint a beszerzési ár, a járművek kivitele, vagy éppen az, hogy csak csupaszon a járműveket vették, vagy egy csomagot vettek, amibe a járműveken kívül tartozhat még több szolgáltatás is, mint például N évig tartó garanciális szerviz? 1,6 literes, benzines motorral érkezett az első 250 darab. Kissé értehetetlen, hogy miért benzines.

Azt gondolom, hogy ez egy jó dolog, de koránt sem akkora siker, mint ahogy azt a minisztérium megpróbálta leközölni. Mind a HM, mind a MH bizonyos beosztottjainak, dolgozóinak szüksége van szolgálati járműre. Ezeket nem terepjáróknak vették a harcoló alakulatokhoz. Igaz ott is elkéne már egy váltás, hiszen a Mercedeszek sem lesznek fiatalabbak, nem is beszélve a még meglévő többi gumikerekesről. Jelen esetben viszont jó részt VW Passatok, F és G Astrák cseréjéről van szó.

Felül egy F, alul egy G Astra. Talán mindkettőt Suzuki váltja

Elég belegondolni abba, hogy egy tíz fős cégnél is kell legalább két vállalati autó, a mi esetünkben pedig egy több tízezres „vállalatról” van szó, ráadásul kivételesen sikerült olyat venni valamiből, amit itthon gyártanak.

Ez egy lényeges dolog, viszont ettől nyilvánvalóan nem lesz a Magyar Honvédség „a térség meghatározó hadereje”, hiába ez a hivatalos kommunikáció. Nyilván ez sokakból heves ellenérzéseket vált ki azonnal.

Ami pedig az árakat illeti: A Suzuki flottaajánlata 3,8-tól 5,6 millióig terjed, felszereltségtől függően. Ha nem sikerült kialkudni erre a szép mennyiségre 15-25% kedvezményt, még akkor sem vagyunk sehol a pár éve Caslavban összetört Gripenhez képest.

Vanek úr