Szinte végleges: fegyvercsere a Honvédségnél

Először pletyka szintjén, majd ahogy lenni szokott félhivatalosan is elismerésre került, hogy a Ceska Zbrojovka és Magyarország kapcsolata egy felsőbb szintre lép.

Úgy tűnik, tényleg hangsúlyosabb lesz a V4 vonal a fegyveres erőknél, illetve lesz súlya végre. A 4 db kis Zlin után egy jóval komolyabb üzlet is köttetett Magyarország és Csehország között, melynek értelmében fegyvergyár épül Magyarországon, ahol a Ceska Zbrojovka (CZ) kézi lőfegyvereit gyártják majd, illetve először összeszerelés fog történni.

Összesen 200000 fegyver legyártásáról van szó. Ebbe beletartozik P-07 és a P-09 típusjelű maroklőfegyverek, a Scorpion EVO 3-as, ami annak a bizonyos Skorpiónak egy jóval korszerűbb változata, végül pedig a BREN-2 típusú gépkarabély is.

Mindegyik esetben legalábbis erős közepesnek számítanak kategóriáikban ezek az eszközök.

A kétszázezer fegyverből jutni fog a Rendőrséghez is. Itt maroklőfegyverekről (népszerűen, de szakszerűtlenül pisztolyokról) van szó, szembemenve körülbelül az összes többi hazai fegyveres testülettel, akik a Glock17-et választották. Sokat lehetne lamentálni pró és kontra, hogy melyik a jobb, de tény az, hogy a kiírást úgy csinálták, hogy annak a cseh fegyver megfeleljen, az osztrák pedig ne. A PA-63-hoz P-9rc-hez képest igazából mind a kettő előrelépés.

Ami pedig újdonság, az az, hogy most már papíron is „hadfelszerelés alkalmazásba vette” a fegyvereket. Érthetőbben fogalmazva rendszeresítette azokat. Hogy az egész családot, az azért furcsa, mert elvileg korábban itt is megtörtént a Glock17 rendszeresítése.

Egy korábbi bemutatón

Mindenképpen jó hír azonban, hogy a CZ 807, azaz a BREN2 moduláris felépítésének köszönhetően könnyebb lesz a kaliber váltás. Eddig úgy néz ki, hogy maradunk a 43M lőszernél, de az átállás a NATO 5,56-ra megoldható a fegyver csövének és zárszerkezetének cseréjével. Ennek elsősorban missziókban van érdekessége, de itthon sem ártana két lábon állni.

Konkrét információ nincsen azonban arról, hogy terveznék-e, hogy mindkét kaliberhez rendelkezésre álljon az eszközpark, ahogy sajnos arról sincs egyelőre hír, hogy ellátják-e szerelékekkel a fegyvereket, és ha igen, milyenekkel?

Kérdéses továbbá, hogy mi lesz a többi kézifegyverrel a következő néhány évben. Itt van például a koros, de kategóriájában kiváló PKM, a jól ismert RPG-7, vagy a Fagot és a Metisz-M páncéltörők, a teljesség igénye nélkül.

Tény viszont, hogy minden kiválósága ellenére, az AK-63D, illetve más AK változatok, klónok és másolatok már nem való első vonalba, az itthoni modernizációs kísérletekről pedig inkább hallgassunk mélyen. Kidobni viszont bűn lenne ezeket; „bármire jó lehet még”, például a tartalékosokat felszerelni.

A hazai gyártás mindenképpen örvendetes, hiszen ennyivel is önállóbb lesz az ország.

Vanek úr