Gyalázat: Megrongálták a Magyar Királyi Légierő legeredményesebb pilótájának sírját

Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb vadászpilótája volt 29 igazolt légi győzelmével. Szolgált a legendás Puma vadászrepülő osztálynál is, de sajnos mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy békében nyugodhasson.

 

A sírrongálásról B. Stenge Csaba hadtörténész számolt be szakmai Facebook oldalán, ahol az alábbi sorok olvashatóak:

“Nehéz erre bármit mondani. Először, még régebben a bronz Il-18-ast lopták le Szentgyörgyi Dezső sírjáról (a felfogatás helye látszik a sírkő tetején, a portrék felett), most pedig, valamikor idén augusztusban a helyette odakerült márvány Bf 109-est. Az első képet a hiányzó repülőgéppel a Szentgyörgyi család tegnap készítette. A többi képet jómagam csináltam 2011. szeptember 28-án, a sírkő márvány részének átadásakor. Azért csatolok több, különböző szögből készült képet a márvány Messerschmittről, hogy jól azonosítható legyen. Szeretnék kérni mindenkit, hogy ossza tovább ezt a bejegyzést, hogy minél többen lássák a repülőgépet, hátha felbukkan valahol és kiderül, ki volt az a “kedves” ember, aki elvitte.”

01 02 03 04 05

Nagyon reméljük, hogy B. Stenge Csaba felhívásának leközlése hozzá fog járulni az ellopott márvány Messerschmitt megkerüléséhez, illetve, hogy példásan meg fogják büntetni a tolvajt.

(Attila Védvonal – SZKR)