Végre! Magyar Gripen modernizáció -és ahogy mi látjuk

Magyar Gripenek a Baltikumban.

MS20-as szoftver-frissítés Svéd- és Csehország után itthon is, de ez még nem minden, nézzük a részleteket!

Végre-valahára, 10 év szolgálat után döntöttek a magyar légierő Gripenjeinek modernizálásáról, sőt még többről is.

Érdekes módon a svéd FMV-től kell ezt megtudni, a magyar fél valamiért, akárcsak az év eleji Mistral-vásárlás ügyében, most sem érezte fontosnak tartani az egyébként teljesen pozitív hír közlését a plebs felé (miközben három szállítójármű átadására összecsődítik az egész médiát).

Mit takar a modernizáció?

A magyar gépek is megkapják a legújabb, MS20 jelzésű szoftver-csomagot, mely lehetővé teszi az európai MBDA Meteor indítását. Ez egy láthatáron túli légiharc rakéta, és a most rendszeresített AIM-120C-5 rakétáknál is „hosszabb lándzsát” ad, nem mellesleg gyorsabb is. Ezen kívül precíziós csapásmérés terén lehetőség lesz az igen kicsi, mindössze 110 kg-os GBU-39 alkalmazására, lehetővé válik sisakcélzó használata – ez anno a MiG-29 kivonásával elveszett-, az eddig is meglévő Link 16 adatátviteli rendszer továbbfejlesztett változata nyílik meg előttünk, plusz egy csatornával, így például a szárazföldi csapatok közeltámogatása lesz egyszerűbb.

Tesztpéldány indítása egy brit Tornádóról
Tesztpéldány indítása egy brit Tornádóról

Az MBDA Meteorja szemben a nagy átlaggal, így az AMRAAM-mal is, nem rakéta, hanem torlósugár- hajtóművet kapott, a relatíve kis szérián és az abszolút csúcstechnikán kívül ez is hozzátesz az árához, gyakorlatilag megtiszteltetés, ha valakire ilyet indítanak. Viszont nem kéne jenki jóváhagyásért kujtorogni, mint ahogy kell azokért az AIM-120-asokért, amiket egyszer már kifizettünk, vagy épp ahogy a csehek kérik ki a saját AIM-120-asaikat.

Mellékszál, hogy levegő-föld téren a fedélzeti gépágyún kívül néhány tíz AGM-65 alkotja a választási lehetőségeket, illetve tavaly állítólag megérkeztek a GBU-12-es szabványú, az 500 fontos, azaz 250 kilós MK.82-es bombák lézer irányítású változatai, de ezeket még „senki se látta”.

    A lézer vezérelt bomba család. Nekünk a legalsó, 500 font súlyú jut. A képen jól láthatóak a testek végein kinyíló szárnyacskák.
A lézer vezérelt bomba család. Nekünk a legalsó, 500 font súlyú jut. A képen jól láthatóak a testek végein kinyíló szárnyacskák.

Előrelépés történt az ügyben is, hogy az eddigi évi 1600 repült órás keretet négyszáz órával megtoldották. Ez önmagában szintén örvendetes, csakhogy az elmúlt 10 évben igen sokszor ezt a kevéskét sem sikerült kirepülni a flottából, a magyar fél hibájából, egészen egyszerűen spórolásból.

Tudniillik a lízingszerződés értelmében a svéd fél bizony a mai napig logisztikai támogatást nyújt, évekig svéd személyzet is segítette az itthoni munkát, ami kellett is, mert a MiG-29 után igen éles váltás volt a JAS-39, ami az első évek siralmas hadrafoghatóságában mutatkozott meg. Igaz, hogy a méregdrága órákat előre kifizették, viszont okosan megspóroltak pár tonna kerozint és pár műszaki havi fizetését. Zseniális!

Szó esett a 2015-ben összetört gépek ügyéről is, azonban erről többet az FMV sem árult el. Annyit tudni azóta is, hogy a Caslavban rommá tört gépért Magyarország fizetett úgy 8 milliárd forintot, mely után tavaly érkezett is egy cserepéldány, a Kecskeméten, Kádár Sándor által sikeresen kényszer leszállt gépet pedig a svéd fél állta, mely szintén tavaly tért vissza.

A 30-as kikalapálása, még Kecskeméten
A 30-as kikalapálása, még Kecskeméten

További érdekfeszítő hír, hogy a kétszer tíz év után 2026-ban magyar állami tulajdonba kerül a flotta. Ennek részben örülhetnénk, részben kezeljük fenntartásokkal, hiszen eddig a lízingszerződés garantálta, hogy nem rohasztják szét ezeket úgy, mint tették a MiG-29-esekkel.

A legfontosabb az most, hogy végre repüljék csak ki szépen a flottából az évi repülhető órákat, lehetőleg visszamenőleg is, valamint álljon tényleges, begyakorlott csapásmérő, esetleg felderítő képesség. Előbbihez ugye nem ártana a jelképes mennyiségnél némileg több ejtő-lőszer, hovatovább azok rendszeres hordozása egy-két éleslövészettel fűszerezve, illetve az se lenne baj, ha az Izraeltől vett Litening célzókonténerek, most, hogy letelt a 10 éves logisztikai támogatás izraeli oldalról, nem dőlnének ki a sorból alkatrészhiány miatt, mint ahogy sajnos teszik azt a valóságban. Utóbbi azért is fontos, mert a Liteningek valóban alkalmasak felderítésre, de nyilván nem lenne baj ennél valami komolyabbat is felmutatni, ha már elérhetőek a piacon.

A román F-16 és a szerb MiG-29 ügyletek miatt sokan máris temetik a légi fölényünket, esetleg látják maguk előtt, hogy a Kisantant ránk ront legott.

Nos, ők azok, akik pusztán az anyagot látják, elfelejtik, hogy itthon már van valami, ami odaát csak 2027-re lesz meg, ez pedig a 10 éves rutin és pár száz, jó esetben ezer feletti repült óraszám a pilóták mögött.

Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet


Kapcsolódó anyag: Légierőlködés, első rész