(Videó) Szíria: Assad a tűzszünet előtt még szétbombázza a felkelőket

A szíriai kormány elfogadta az amerikai–orosz megállapodást a hétfő napnyugtakor életbe lépő tűzszünetről. Továbbra is intenzív harcok folynak Aleppóban a várost védő szíriai ellenzékiek és az ostromló Aszad-rezsim között. Aleppó a szíriai felkelők utolsó bástyája, az Aszad-rezsim a vele szövetséges orosz hadsereggel és az iráni síita milíciák minden megtesznek, hogy kivéreztessék a szunnita lázadókat a hétfő napnyugtakor életbe lépő tűzszünet előtt.

Erről John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter állapodott meg péntek este Genfben.

Oroszország a népirtással vádolt Aszad-rezsim támogatója és segíti szövetségesét, hogy visszaszerezze az irányítást az ország felett. Amerika szabadulna a diktátortól, de az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc is fontos és ebben meg tudtak állapodni az oroszokkal. Mostantól összehangolják az Iszlám Állam bázisai és az An-Núszra Front dzsihadistái ellen indított támadásokat.

Közben a legnagyobb mérsékelt ellenzéki mozgalom a Szíriai Felszabadítási Hadsereg azt mondta, hogy nem remélnek túl sokat a bejelentett tűzszünettől. Szerintük az Azsad-rezsim és az orosz hadsereg nem fogja tartani magát a megállapodáshoz, ami abból is látszik, hogy órákkal a bejelentés után is bombázták őket.

(Euronews-Idegen áradat-SZKR)