Így védik a magyar-szerb határt: videós beszámolók

Gyuricza László, sokak által csak Papicaként ismert “Magyar Bear Grylls” fenegyerek megnézte az ásotthalmi határsáv védelmét, főleg a rendvédelmi szervek ellátásának helyzetét és ahogy kell, el is “kapták”. Amit tapasztalt, azt írásos és videós formában is megosztja velünk részrehajlás nélkül, teljesen hitelesen és korrekten, de a védelmi eljárásokat szándékosan nem mutatja be, illetve a rendőrök és katonák arcát is kitakarja. Érdekes összeállítások, amiket alább teszünk közzé. A második videóban Papica már engedéllyel forgatott és közel ugyanolyan érdekes anyagot állított össze.

A második, már engedéllyel készült videó:

Ásotthalom – Ez a migránsválság kapcsán elhíresült alfdöli kis falu számomra egy olyan meglepetés, hogy csak pislogok. Gyönyőrű erdők, rendezett porták, mindenhol nyírva a fű… serény emberek élnek itt! Az alföldi szakasza a Kéknek itt megy keresztül, érinti Rózsa Sándor fáját (Rózsafa) ami egy akkora nyárfa, hogy még ekkorát nem láttam.

Egy tanyán van a szállásom, innen indulok portyára és ide érkeztem ma vissza rendőri kísérettel Nincs helyismeretem és bár a dűlőutak személygépkocsival is járhatók, de tartok attól, hogy ebben a 140 akárhány négyzetkilométeres miniországban könnyen eltévednék (tudom: gps). Nem lehet messzire ellátni, hogy tájékozódjon az ember, mindenhol erdő, nyárfák, fenyvesek, akác. Eszményi hely a magamfajtának!

A zöldhatárra lemenni helyismeret nélkül macerás és nem is ajánlom senkinek! Azokon a bekötő utakon ahol le lehet jutni, folyamatos a rendőri/ katonai jelenlét (már itt Ásotthalom mellett). Én bevállaltam, hogy egy egyébként nem túl biztonságos vaddisznóskerten mentem keresztül és sikerült. A határsáv előtt vadkerítés (nem migránsoknak, csak a vaddisznóknak) és a sávon komoly élet zajlott.

Amit akartam, megtudtam. Láttam a ruházatot, felszerelést, ételt, vizet… láttam a felállítási helyeiket, beállókat, a központi sátrukat. Láttam hol pihennek, hogy a dög melegben a katonák a rendszeresített zubbonyban rohadnak… láttam az igazság egy szeletét, mert nyilván lett volna még látni való.

Ami már fix: nincs itt akkora baj mint ahogy beállítják egyes felületeken!! Nyilván van akinek nem tetszik a meleg, van akinek nem tetszik a homok, a másiknak a szerbek… de úgy összességében szerintem a körülmények javulnak, az ellátás javul! Jelenleg Magyarország legvédettebb településeinek egyike Ásotthalom. Komolyan mondom, hogy öröm volt látni azt ahogy védik az országunkat és emellett megtapasztalni azt a rendkívül korrekt hozzáállást amit felém tanusítottak!

A zsaruk előtt külön le a kalappal! Olyannyira le lettem chekkolva, hogy még nyomozók is jöttek. Nem írhatok le mindent mert most itt ülök a szállásom előtt a teraszon és nyugodtan gépelhetek! Ez nem jelenti azt, hogy részrehajlók lettek volna mert óóóóóó, dehogy is! Még a telóm simjét, gps gyári számát, az összes kamera adatait felírták, kocsimat átvizsgálták. Egyszerűen én tudatosan nem léptem át határokat így Ők sem! Jah, hogy még az alezredes parancsnok is látott néhány videómat… igen! A személyem igazolásához ez nagyban hozzá járult!

Most kb. 1,5 km-re vagyok a határsávtól. Csönd, béke, nyugalom, de ahogy hallottam több helyitől, bizony tavaly rettenetes volt. Nem volt senki aki pozitívan nyilatkozott volna arról az időről! Szó szerint féltek az emberek! Viszont ami meglepett az a szeret ahogy a polgármesterükről beszéltek! Őszintén szólva az én lakhelyemen van aki kedveli a polgármestert, van aki nem, de itt talán nem túl szentimentális, ha azt írom: szeretettel beszéltek róla, hogy mit tett a faluért, mennyire harcolt a lakosok érdekeiért, védelméért. Most sok száz férfi tőlem 1,5 kilométerre védi a falu nyugalmát, csivitelnek a madarak és egy nap után a kis tanyapanzió teraszán ülve megállapítom magamban: jó lehet itt élni!

Papica

Egy rendkívüli könyv: Bushcraft – Túlélés, Természeti életmód
A magyar Bear Grylls: Túlélés és természeti életmód

(Szent Korona Rádió)