(Videó!) Amerikai felmérés, európai vélemény: a bevándorlás növeli a terrorveszélyt

A munkahelyeiket és a biztonságukat féltik az európaiak a bevándorlóktól – de országonként jelentősen eltérő mértékben, ez derült ki a Pew Research amerikai kutatóintézet hétfőn publikált felméréséből.

 

A frissen közzétett közvélemény-kutatásában az amerikai Pew Research intézet azt állapította meg, hogy az európai lakosság nagyobb része úgy véli, hogy a kontinensre érkező milliós idegen áradat növeli a terrortámadások kockázatát.

A megkérdezettek jelentős része a munkahelyét és a szociális juttatásokat is félti a bevándorlás miatt. De az is kiderült: nem hívei a multikulturális társadalmaknak a megkérdezettek nagy többsége.

A felmérést tíz országban, köztük Magyarországon végezték el, ezek lakossága az uniós összlakosság mintegy 80 százalékát teszi ki. Több mint 11 ezer embert kérdeztek meg, a hibahatár 3,1-4,6 százalék.

A közép-európai idő szerint hétfőn éjjel nyilvánosságra hozott kutatási eredmények szerint 76 százalékkal Magyarországon a legnagyobb azoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy a bevándorlással párhuzamosan nő terrorfenyegetettség is. Kiemelkedően magas (71 százalék) az így gondolkodó lengyelek aránya is. Németországban, ahová a legtöbb menekült érkezett, a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között.

A tavaly novemberben terrortámadással sújtott Franciaországban a kutatásban részt vevők kevesebb mint fele (46 százaléka) véli növekvőnek a terrorveszélyt a bevándorlás miatt, míg 51 százalék szerint a kettő nem függ össze.

Féltik az állásukat az európaiak

A bevándorlás gazdasági hatásait kutató kérdésre a tíz ország közül hétben többségbe kerültek azok, akik tehernek tartják a menekültek befogadását, és úgy érzik, hogy ezáltal veszélybe kerülhet a munkahelyük és a szociális juttatásaik.

Magyarországon 82, Lengyelországban 75, Görögországban 72, Olaszországban 65, Franciaországban 53 százaléknyian válaszoltak így. Ebben a kérdésben a Pew a német eredményt minősítette paradoxnak, hiszen annak ellenére, hogy a legtöbb bevándorló oda érkezik, a lakosság többsége – 59 százaléka – nem tart attól, hogy a migránsok elveszik a munkahelyüket vagy szociális járandóságukat.

Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európia Unió nyugati államaiba igyekvő több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra. MTI Fotó: Molnár Edvárd (clicks: 25)
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európia Unió nyugati államaiba igyekvő több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Ellentmondanak a multikulturalizmusnak

A közvélemény-kutatásból az is kiderült: az említett országokban a lakosság többsége nem osztja azt a véleményt, hogy a társadalmi sokféleség növekedésének – vagyis újabb etnikai csoportok vagy nemzetiségek megjelenésének – kedvező hatása lenne.

(Euronews-Híradó-Idegen áradat-SZKR)