Az Iszlám Állam vállalta magára az újabb öngyilkos merényletet

A terrorszervezet jelentkezett a keddi jordániai öngyilkos merénylet elkövetőjeként. A bejelentést öt nap elteltével, csak vasárnap tette a terrorszervezet, és csupán annyit közölt, hogy egy harcosa hajtotta végre a támadást.

 

 

Kedden a szíriai-jordániai-iraki hármashatár találkozásánál Szíriából áthajtott egy merénylő robbanószerrel megrakott járművel nagy sebességgel, és a kocsit egy katonai őrállomásnak irányította. A jármű felrobbant és a merénylőn kívül megölt hét jordániai katonát.

Ez volt öt év óta az első, Szíriából indult támadás jordániai célpont ellen. Jordániába mostanáig nem gyűrűzött át a szomszédos Szíriában és Irakban dúló erőszak, jóllehet a hásimita királyság 2014 óta részt vesz az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióban, amely az Irakban és Szíriában jelentős területeket uraló Iszlám Állam ellen küzd. A közel-keleti országban az utóbbi két évben több száz olyan embert tartóztattak le, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy támogatják az IÁ-t. Ammán ezenkívül megerősítette határai védelmét, hogy elejét vegye a terroristák támadásainak és beszivárgásának.

A közel-keleti ország az ENSZ adatai szerint már több mint 600 ezer szíriainak nyújtott menedéket, a jordániai hatóságok azonban 1,4 milliónak mondják a számot.

(MTI-Idegen áradat-SZKR)