(Videó!) Iraki hadsereg – Fallúdzsát teljesen felszabadítottuk

Az iraki hadseregnek több mint két év után sikerült felszabadítani az Iszlám Állam alól Falludzsa városát. Az iraki hadsereg tábornoka, Abdul-Wahad al-Saadi, aki a Falludzsa elleni felszabadító-akciót vezette, kijelentette, sikeresen kiűzték az ország fővárosától, Bagdadtól csupán 60 kilométerre lévő városból az ISIS harcosait.

 

A városba még két évvel ezelőtt vonultak be az IÁ katonái. Moszul után ez volt az első iraki nagyváros, amit elfoglaltak és hosszú ideig irányításuk alatt tudtak tartani. A megszállás után a városból több mint 80.000 ezer ember menekült el.

A várost május elején kezdte ostromolni az iraki hadsereg, több sikertelen próbálkozás és közel száz elesett katona után sikerült csak elfoglalni a várost, melyet az iraki háború során az Al-Kaida is uralma alatt tartott.

 


Falludzsa és annak agglomerációjának felszabadításával komoly csapást mért a kormányerők serege a terrorszervezetre, hisz ez volt a “kalifátus” egyik legkomolyabb bástyája az uralmuk alatt tartott területük dél-keleti részén.

A hadművelet vezetője azt állította, hogy legalább 1800 dzsihadista fegyverest öltek meg az öt hétig tartó ostromban, a többiek elmenekültek. A fallúdzsai harcok miatt az ottani lakosságnak menekülnie kellett, de csak a felszabadított részekből tudtak elmenni, több mint 85 ezren, és csak a kormány által fenntartott olyan táborokba, amelyek már egyébként is zsúfolásig telve voltak.

Az Iszlám Állam továbbra is Irak csaknem egyharmadát, míg Szíriának közel felét tartja uralma alatt.

(euronews-Idegen áradat-SZKR)