(Videó!) Az utolsókat rúgja az ISIS Fallúdzsában

Az iraki hadsereg erői járőröznek Fallúdzsában. Mostanra a kormányerők ellenőrzésük alatt tartják a város nagy részét. Azonban továbbra is számítani kell a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet szórványos ellenállására.

 

A Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra található várost 2014-ben foglalták el a szélsőségesek. Az iraki hadsereg májusban indított offenzívát a város visszaszerzésére a nemzetközi koalíció és a légierő támogatásával.

– Meg kell védenünk a katonáink életét. Jobb az óvatosság. Falludzsa két és fél éve az Iszlám Állam kezén van, ez az egy-két nap már nem számít – hangsúlyozta egy iraki parancsnok.

A Fallúdzsából elmenekült civilek a harcok elől a város körül létrehozott, túlzsúfolt menekülttáborokban keresnek védelmet.

– Az Iszlám Állam ígért nekünk ételt, de semmit se kaptunk. El akartunk menekülni, de bekerítettek minket. Nem volt üzemanyag, olaj, az iskolák is bezártak. Csak rakéták, légitámadás és tankok voltak – mondta egy kisfiú.

A harcok tovább folytatódnak Irak más területein, egyebek közt Makhmourban, ahonnan több ezer civil menekült el a szélsőségesek elől. Az embereknek át kell esniük egy biztonsági ellenőrzésen, így próbálják megakadályozni, hogy a menekülők közé beszivárogjanak a szélsőségesek.

(euronews.hu-Idegen áradat-SZKR)