Nógrád megye íjászai összefogtak a bebörtönzött székely hazafiakért

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom balassagyarmati tagszervezete már többször is kiállt Beke István és Szőcs Zoltán székely vármegyés vezetők mellett. Most eljött az idő, hogy anyagilag is támogassák a két családot egy jótékonysági íjászverseny keretében.

A Legbátrabb Város vármegyései, hagyományőrzéssel is foglalkozó mozgalom révén, tradicionális íjászverseny szervezésébe kezdett. A hosszas szervezőmunkát tettek is követték, majd pedig a Nyugat-Nógrádi íjásztársadalom is megmozdult, bizonyságot téve ezzel bajtársias hozzáállásukról. Az elmúlt hétvégén több mint 30 versenyző adta le nevezését, képviselve ezzel az íjászsport több ágát is, dacára annak, hogy a kiírás szerint csak a tradicionális íjjal érkezők kerülnek értékelésre.

Az égiek megkegyelmeztek, és rendkívül jó időt biztosítottak a székely bajtársaink részére szervezett jótékonysági íjászverseny megrendezéséhez. Sajnos ugyanez nem mondható el székely testvéreink helyzetéről, akik felett egyre több baljós sötét román viharfelhő gyülekezik.

Aki eljött, egy kellemes és baráti hangulatú napot tölthetett el számos nógrádi íjász társaságában, akiknek a bajtársias kiállás és a hazafias összetartozás is fontos volt, nem csak a sportélmény, amit más “hasonló” rendezvényeken kaphatnak. A hagyományok ápolásából ezen a napon pedig nemcsak a külsőségek jelentek meg, hanem az az összetartozás érzés is, amely íjfeszítő őseinket oly sokszor a legnagyobb diadalokra vezette. Nem is lehetett másképpen ez azok után, hogy Horváth Gábor balassagyarmati HVIM vezető felolvasta Szőcs Zoltán börtönből írt sorait, amiből bárki csak tanulhatna. A székely nyakasság ebben az esetben sokunk számára példaértékű és iránymutató lehet. Hiszen nekünk maximum egy-két csekke,l vagy a munkahelyünkkel kell megküzdenünk, amíg a kettő székely hazafinak a bőrére megy a játék. Ezért nem is feltétlen az íjászverseny céljairól és díjairól kell, hogy emlékezetes maradjon ez az íjászverseny, hanem sokkal inkább arról az erőről, amivel a legerősebb és legnagyobb “font” számú íjnál is erősebben ellenállnak a román terrornak székely nemzet testvéreink.

A „harcban” kellemesen megfáradt résztvevőket egy helyben főzött tál gulyással is megvendégelték a szervezők. Ezután pedig mozgalmunk oszlopos tagja, Dobrocsi Lénárd a Jobbik balassagyarmati önkormányzati képviselője, adta át az elismerő érmeket, melyet a kategóriák első három helyezettjei kaphattak meg. A győztesek, Veres Vendel Szabolcs bajtársunk jóvoltából, egy-egy a környéken feltárt régészeti lelettel lettek gazdagabbak. Emléklap minden résztvevőnek és támogatónak járt, mivel ez a hétvége nem is annyira a győzelemről, hanem inkább az összefogásról szólt, melynek eredményeképpen egy jelentősebb összeget tudunk eljuttatni székely bajtársaink részére. Minden résztvevő elismeréssel szólt a rendezvényről, így a palóc vármegyések elhatározták, lesz még folytatás…


(Mi Magunk – Szent Korona Rádió)