Vegyifegyver előállítására is képes lehet az Iszlám Állam

Több nyugtalanító jelből arra következtett Ahmet Üzümcü, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) főigazgatója. Hogy az Iszlám Állam (IÁ) esetleg képes vegyi fegyvereket előállítani Szíriában és Irakban.

 

 

 

“Lehetséges, hogy ők maguk állítottak elő (vegyi fegyvereket), ami rendkívül nyugtalanító” – mondta a tisztségviselő az AFP-nek, hozzáfűzve: “Ez azt jelenti, hogy megvan hozzá a technológiájuk, a gyártási ismereteik, és hozzáférnek olyan alapanyagokhoz, amelyek felhasználhatók vegyi fegyverek előállítására”.

A hírügynökség emlékeztet: John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója februárban már bejelentette, hogy tudomása szerint az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverekkel, és már több alkalommal használta is. A CIA úgy véli – mondta az igazgató a CBS televíziónak adott interjújában -, hogy képes kis mennyiségben klórgázt és mustárgázt előállítani.

A kérdésre, hogy a szervezet képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, Brennan azt válaszolta: lehetséges.

Koalíciós csapások – a gyártási kapacitásra is

Peter Cookot, a Pentagon szóvivőjét is idézi az AFP, eszerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció március elején kifejezetten a terroristák olyan létesítményei ellen intézett légicsapásokat, amelyek lerombolása csökkentette a terrorista szervezet képességét vegyi fegyverek gyártására.

Az OPCW vizsgálatai során több bizonyítékot is talált arra, hogy mustárgázt vetettek be Irakban és Szíriában, így az Aleppó tartománybeli Marea közelében.

Március 9-én az Iszlám Állam vegyifegyver-támadást intézett az észak-iraki Taza város ellen, három gyermek halálát okozva, 1500 embert pedig megsebesítve. Az akkori hírügynökségi jelentések szerint három óra leforgása alatt mintegy 45 rakétát lőttek Tazára, helyi biztonsági illetékesek szerint a támadás során klórgázt vetett be az Iszlám Állam.

Állítólag még folynak a vizsgálatok azzal kapcsolatban, hogy a szélsőségesek hogyan jutottak ehhez a vegyi fegyverhez.

Kövesse rovatunkat Facebookon is!

(hirado.hu_idegen áradat-SZKR)