Rejtett kamerás felvétel – újságíró épült be egy francia ISIS sejtbe

Egy újságírónak sikerült beépülnie egy terrortámadást tervező francia ISIS-sejtbe, ahol cél nélküli, manipulálható fiatalokkal találkozott. Iszlámmal nem nagyon.

Egy újságíró, aki beépült egy Franciaországban terrortámadásra készülő Iszlám Állam-sejtbe, arról számolt be, hogy a szerveződés tagjai elveszett, frusztrált, öngyilkos hajlamokkal bíró, könnyen manipulálható fiatalok voltak.

 

A Száíd Ramzi álnevet használó férfi könnyen kapcsolatba tudott kerülni a magukat Allah katonáinak nevező szervezettel, méghozzá a Facebookon. 2015 nyarától 2016 januárjáig tartott a csoporttal, amelynek megbeszéléseit rejtett kamera segítségével rögzítette is. A sejt egy night club ellen tervezett terrortámadást. A felvételeket egyébként a Canal+ francia csatorna mutatta be hétfőn.

A dokumentumfilm szerint a 10 tagú hálózat vezetője egy 20 éves, Oszama nevezetű férfi volt, akit nem vettek fel a francia hadseregbe, és aki a szélsőségesen értelmezett iszlám, interneten való felfedezése előtt sátánista nézeteket valló, börtönviselt alkoholista volt.

Traumát okozni Franciaországnak

A terroristajelöltek a Telegram nevű mobilos applikáción keresztül tartották a kapcsolatot. Oszama készült a mártíromságra, csapata pedig katonai bázisok, illetve újságírók ellen tervezgetett merényleteket, de felmerült az is, hogy ha rakétavetővel lelőnének egy repülőgépet, az „egy évszázadra traumatizálná Franciaországot”. Ramzit egyébként a sejt vezetője azzal győzködte, hogy egy öngyilkos merénylet után milyen paradicsomi állapotok fogják várni majd a túlvilágon.

A hálózat feladata egy night club megtámadása lett volna, a terv pedig egy Abu Szulejmán nevű harcostól származott, aki már járt az Iszlám Állam fővárosában, Rakkában. Az utasításokat egy kézzel írott papíron kapta meg Ramzi, amelyet egy fátyolba burkolózott nő adott át neki egy pályaudvaron. Az utasítások szerint a klubbeli lövöldözés után robbanómellény segítségével kellett volna maximalizálni a pusztítást. Ramzi a Telegramon keresztül még gyakorlati tanácsokat is kapott Abu Szulejmántól például a robbanóanyagok tekintetében.

Az alábbi rejtett kamerás felvételen azt ecseteli az egyik terrorista, hogy berúgja az ajtót, majd addig lő, amíg nem kap legalább húsz golyót a saját testébe, így elesve. De ez a húsz lövedék megkönnyebbülés lesz, mert egy mártír nem érez fájdalmat.

 

A szervezkedés során Oszama és bandája nem kerülte el a francia hírszerzés figyelmét, decemberben és januárban kapták el a sejt tagjait.

Mi zajlik a fejükben?

„Az volt a célom, hogy megértsem, mi zajlik ezeknek a fejében” – mondta Ramzi az AFP-nek. Az újságíró az iszlámot nem fedezte fel a terroristákban, semmi világot jobbá tenni igyekvő szándékot nem talált, csak frusztrált, manipulálható fiatalokat, akiket az a szerencsétlenség ért, hogy abba a korba születtek, amelyikben az Iszlám Állam is létezik. Valamit kerestek, és ezt találták meg.

Kövesse rovatunkat a Facebookon is!

(mno.hu-Idegen áradat-SZKR)