Merényletre készülhet az Iszlám Állam Svédországban

A svéd hatóságok kedd reggel sajtótájékoztatón jelentették be, az Iszlám Állam tagjai valószínűleg beszivárogtak az országba és merényletre készülhetnek.

 

 

 

“Intenzíven dolgozunk a helyi és nemzetközi partnereinkkel együttműködve, hogy megerősítsük az információk igazságtartalmát, amelyekhez hozzájutottunk” – fogalmazott Sirpa Franzen, a svéd biztonsági szolgála szóvivője, arról ugyanakkor nem szeretett volna beszélni, hogy pontosan miért hívták fel a lakosság figyelmét a terrorizmus veszélyeire.

“Gyakran kapunk fenyegetéseket, amik közül rengeteg a vaklárma” – fűzte hozzá.

A Swedish Expressen bennfentes információi szerint az Iszlám Állam hét vagy nyolc tagja tartózkodik jelenleg a területükön és civilek ellen szerveznek támadás Stockholmban.

Korábbi kimutatások szerint április elejéig több mint 300 svéd állampolgár hagyta el az országot, hogy Irakba vagy Szíriába utazzon és csatlakozzon a terrorszervezethez.

Márciusban az Europol azt közölte: 3000 és 5000 fő között van azoknak a „külföldi harcosoknak” száma, akik uniós polgárként mentek kiképzésre az Iszlám Állam táboraiba, hogy onnan visszatérjenek Európába.

A terrorkészültség szintjét hármasra emelték Svédországban az ötös skálán. Franzen megjegyezte, fontos, hogy a svédek ugyanúgy éljék tovább az életüket, mint eddig.

(Alfahír-24.hu-Idegen áradatSZKR)