Az ISIS egyik legnagyobb fegyverraktárát találták meg Palmüránál

Az Iszlám Állam egyik legnagyobb, több mint 12 ezer különféle robbanószerkezettel teli fegyverraktárára bukkantak az orosz hadsereg tűzszerészei Palmüra aknamentesítése közben.

A raktárt, amelyet jól álcáztak a terroristák, az orosz hadsereg tűzszerészeinek különleges felszerelésével, Urán 6 típusú aknamentesítő robotokkal és különlegesen kiképzett kutyák segítségével sikerült felfedezni – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Több mint 12 ezer robbanóeszközt, köztük nagy kaliberű aknavető gránátokat, ágyúlövedékeket, tankelhárító rakétákat, valamint különböző taposóaknákat távolítottak el a raktárból – tette hozzá.

A vezérőrnagy hangsúlyozta: ez az Iszlám Állam egyik legnagyobb fegyverraktára és az onnan származó robbanószerkezetekkel nemcsak Homsz tartományban, de Szíria-szerte követtek el terrortámadásokat.

 

Urán 6 aknamentesítő robot
(clicks: 7) Urán 6 aknamentesítő robot

 

Palmürát március végén sikerült a Moszkvával szövetséges damaszkuszi rezsimnek visszafoglalnia, a város aknamentesítése ezt követően kezdődhetett meg. Jurij Sztavickij tábornok, az orosz hadsereg műszaki alakulatainak parancsnoka csütörtökön közölte: az orosz hadsereg tűzszerészei befejezték Palmüra ókori romjainak aknamentesítését, ugyanakkor a város lakónegyedeiben és a város repülőterének környékén folytatódik az aknakeresés.

 

Szíriai katona ünnepel Palmüra óvárosában, miután a szíriai hadsereg visszafoglalta az Iszlám Államtól a romvárost Forrás: MTI/EPA/Str
(clicks: 1) Szíriai katona ünnepel Palmüra óvárosában, miután a szíriai hadsereg visszafoglalta az Iszlám Államtól a romvárost
Forrás: MTI/EPA/Str

 

Konasenkov szerint a robbanócsapdákkal védett fegyverraktárt a város határában találták meg. A vezérőrnagy megjegyezte, hogy majdnem ezer elektromos, illetve házi készítésű, rádió irányítású detonátort találtak, amelyeket különböző robbanószerkezetek előállításához használhattak. A robbanóanyagokat biztos helyre szállították hatástalanításra.

(origo.hu-Idegen áradat-SZKR)