Nyilatkozott az ISIS vezetőjének volt felesége (+videó)

Az ISIS vezetőjének felesége adott interjút az Expressznek. A 28 éves nőt még tavaly engedték szabadon egy libanoni börtönből.

Saga al-Dulaimi először beszélt arról, hogy milyen volt az élete a világ legkeresettebb bűnözője oldalán. „Nagyon titokzatos személyisége volt, nem nagyon mertem vele vitába szállni” – fogalmazott.

Abu Bakr al-Bagdaditól a nőnek egy kislánya is született.

A svéd Expressen újságírói egy titkos helyszínen találkoztak a nővel valahol a libanon-szíriai határ közelében mindössze 4 hónappal azt követően, hogy a 28 éves Sagát elengedték a libanoni börtönből.

Saga egy konzervatív, felső-középosztálybeli bagdadi családban nőtt fel. Bagdadi előtt már volt egy házassága, első férjét Falah Ismail al-Jasimnak hívták. A férfi Szaddam Husszein biztonsági szolgálatában volt hadnagy.

A rezsim bukása után, a hadsereg többi katonai tisztjével együtt egy ellenállási mozgalomhoz csatlakozott, hogy az amerikai csapatokkal harcoljon Irakban. Egy évvel az esküvőt követően egy katonai akció során megölték.

Saga ekkor már két ikerfiút nevelt, Omart és Usamát.
(clicks: 3) Saga ekkor már két ikerfiút nevelt, Omart és Usamát.

Egy nap, a nagynénjének a férje megkereste Saga édesapját és elmondta, van egy férfi, aki egy özvegyet szeretne feleségül venni. „Egyátalán nem ismertem, de az apám beleegyezett a házasságba” – magyarázta a nő.

„Egy átlagos emberhez mentem hozzá, aki egyetemi oktató volt. A neve akkor Hisham Mohammad volt. Nem tűnt fel, hogy bármiféle módon aktív lett volna. Odaköltöztem hozzá, az ő otthonában éltünk. Elég sokan voltunk abban a házban, ott volt ő, én és a gyerekeim, valamint az első felesége és a gyerekei” – mondta Saga.

A fiatal nő nagyon magányosnak érezte magát az első férje elvesztését követően. Édesanyja, édesapja és a testvérei Szíriába költöztek. Azt mondta, támogatásra és segítségre volt szüksége. Először attól tartott, hogy az új férje nem lesz kedves a gyerekeihez.

„Nem mesélt sokat a hátteréről. Nagyon titokzatos volt. Nem volt beszédes. Esténként találkoztunk vacsora közben. A napjait az egyetemen töltötte, ahol vallást és a Shariát tanította. Néha napokra nyoma veszett. Ilyenkor azt mondta, a testvérét ment meglátogatni” – mesélte Saga.

Abu Bakr al-Bagdadi
(clicks: 2) Abu Bakr al-Bagdadi

Saga nem volt boldog az új házasságában. Habár Bagdadi kedves volt a gyerekeihez, ez ellentétes érzelmeket váltott ki belőle.

„Szerette a gyerekeket. Ő volt a példaképük. Ebben a tekintetben kiváló ember volt, de a velem való kapcsolata meglehetősen sekélyes volt”

Saga bűntudatot érzett, amiért Bagdadihoz költözött. A férfi ugyanis nem avatta be első feleségét abba, hogy újabb feleséget szándékozik venni magához. A nő elmondta, sose felejti el az első feleséggel történő első találkozást. Saga három hónappal az esküvőt követően kilépett a házasságból.

„Már egy hónapja lehettem terhes, de ezt akkor még egyikünk sem tudta. Elhagytam őt. Igen, sokan mondhatnák, hogy elmenekültem. De emberként szinte semmi közöm nem volt hozzá. Egyszerűen nem voltam boldog. Nem volt egyenes az első feleségével, akit ez nagyon felbosszantott. Ezért hagytam el”

A válás után visszaköltözött az első férjének családjához Bagdadba. Amikor az Expressen újságírója azt kérdezte, szerelmes volt-e Bagdadiba, így felelt:

„Nem, nem voltam szerelmes belé. Túl misztikus ember volt. Nem lehetett vele egy normálisat beszélgetni. Esténként, amikor hazajött, általában együtt vacsoráztunk. Kérdezett dolgokat, mesélt dolgokat. Utasításokat is adott, de semmi több.”

család (clicks: 4)

 

Irak 2003-as amerikai megszállása után a helyi lázadó csoportok szerveződni kezdtek. Az ellenállási mozgalomban Saga családtagjai rendkívül aktív szerepet vállaltak.

„Ő azonban nem volt aktív. Nem volt semmi jele, hogy részt vett volna bármennyire is az ellenállásban. Egy átlagos családfő volt. Rejtély, miként válhatott a kalifátus fejévé és a világ legveszélyesebb terroristájává.”

Bagdadi még azután is felvette a kapcsolatot a nővel, miután elhagyta őt. Kiderült az is, hogy lánya született tőle, akit Hágárnak hívtak.

Ekkor kereste meg Sagát és megpróbálta rávenni, hogy költözzön vissza hozzá. Ezt a nő elutasította.

„2009-ben beszéltünk utoljára. Megkérdezte, hogy vissza akarok-e menni hozzá. De hoztam egy döntést. Azt mondta, csak addig lehet nálam Hágár, ameddig újraházasodok. Utána vissza akarta venni a lányomat.”

2013 nyarán kitört a szíriai polgárháború. Saga eldöntötte, hogy meglátogatja családját Damaszkuszban. Amikor találkozott édesapjával, a szíriai titkosszolgálat elfogta őt.

Saga (clicks: 3)

 

„Az apámhoz akartak eljutni. A testvéremmel, Khaleddel együtt a Szabad Szíriai Hadsereget segítették. Nem gyanúsítottak semmivel, akkor jártam először az országban. Csak az apámat akarták” – mesélte.

A szíriai titkosszolgálat azt gyanította, hogy Saga édesapja az al-Nuszra Front egyik vezetője. 2014 márciusától kezdve 6 hónapon át raboskodott egy szíriai börtönben, majd 151 nővel együtt elengedték egy fogolycsere keretében, amit az al-Nuszrával ütöttek nyélbe. A terrorszervezet cserébe 13 nővért engedett el, akiket 2013 decemberében raboltak el a keresztények lakta Malulából.

„A bátyám szabadított ki. Ismerte az al-Nuszra egyik vezetőjét. Hosszú ideje nem láttam Khaledet. Amikor találkoztam vele, fel volt fegyverkezve és egy robbanóövet viselt magán.”

10 nappal később a szíriai hadsereg lerohanta az al-Nuszra állásait. Saga Libanonba menekült. Amikor illegálisan átlépte a határt, a hatóságok őrizetbe vették.

„Amikor Libanonba érkeztem, sokkoló híreket kaptam. Megmutatták a képeket az ex-férjemről és megkérdezték, felismerem-e. Ekkor derült ki, hogy a felesége voltam. Teljesen lesokkoltam 7 év után, amikor megtudtam, hogy a világ legveszélyesebb emberéhez mentem hozzá. Betörtem egy ablakot mérgemben.”

A libanoni hatóságok DNS vizsgálatot végeztek mind a 4 gyermekén. Az eredmények igazolták, Hágár Abu Bakr al-Bagdaditól van.
(clicks: 2) A libanoni hatóságok DNS vizsgálatot végeztek mind a 4 gyermekén. Az eredmények igazolták, Hágár Abu Bakr al-Bagdaditól van.

 

Egy évvel és három héttel később Sagát kiengedték a börtönből, és a gyerekei is kikerültek a felügyelet alól. Ismételten egy fogolycsere történt – 13 al-Nuszra tagot 16 elrabolt libanoni katonáért cserébe.
Saga bátyját, Khaledet egy katonai akció során megölték.

Saga nem kímélte az Iszlám Államot, amikor az interjúban arra terelődött a szó. A katonákat terroristának nevezte és egykori férjét pedig egy terrorvezérnek. Megkérdezték arról is, hogy mit gondol a brüsszeli terrortámadásokról.

„Gyilkosság, vér és brutalitás. Mint anya, meg kell fontolnom, hogyan viszonyuljak a terrorizmushoz. Ha valaki a gyerekemet bántja, az terrorista. Minden anya így gondolkodik” – mondta.

Az Expressen újságírói néhány szót Hágárral is váltottak.

Hágár az újságíróknak elmondta, fél az iskolától. „Három barátom van az iskolában: Omár, Usama és Juszuf” – sorolta fel fiútestvéreinek a neveit a lány.

Saga az újságíróknak elmondta, hisz a Shariában és hisz a nők jogaiban is. A nő szerint ebben nincs ellentmondás, szerinte a Sharia biztosítja a nők számára a jogokat.

„2008-ban házasodtam össze vele. Elváltunk. Én hagytam el őt. Nagyon sok mindenen mentem keresztül, sokat szenvedtem a börtönökben. Ha Bagdadival szerettem volna élni, akkor királynőként élhetnék. De nem kell nekem a pénz. Szabadságban akarok élni.” – nyilatkozta az Expressnek Saga.

 

Kövessen minket Facebookon is. Kattintson IDE.

(Idegen áradat-SZKR)