Zsidó bosszú 2 (+videó) – Naftali Bennet oktatási miniszter szerint nincs szó gyilkosságról

Célzott lövést ad le a földön fekvő magatehetetlen férfira

Elutasította az izraeli kormányfő a hadsereget ért bírálatot kabinetjének vasárnapi ülésén, amiért a katonai ügyészség eljárást indított egy katona ellen, aki agyonlőtt Hebronban egy már ártalmatlanná tett palesztin késelőt. Az izraeli katonai rádió szerint a kormányülésen Naftali Bennet oktatási miniszter tette szóvá az eljárást.

 

Netanjahu szerint a hadsereg a “legmagasabb erkölcsi normákat” követi, a szélsőjobbos kormánypárt szerint még a vizsgálat is felesleges, a kommentelők jelentős része szerint pedig jól tette, hogy agyonlőtte az addigra már ártalmatlanná tett palesztint.

“A hadsereg katonái, a gyermekeink a legmagasabb erkölcsi normákat követik, miközben bátran harcolnak nehéz körülmények között vérszomjas gyilkosokkal. A katonai vizsgálat ebben az esetben is bizonyosan figyelembe veszi ezeket és más körülményeket” – előlegezte meg lényegében a felmentő ítéletet  Benjámin Netanjahu.

A kormányfőt így is keményen bírálta szélsőjobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon)nevű pártot vezető Naftali Bennet oktatási miniszter, mert szerinte a védelmi tárca csütörtök óta “támadja” a gyilkossággal megvádolt katonát.

Szerinte a katona elleni bírálat súlyos tett, és esetében nincsen szó gyilkosságról. A kormány üléséről kiszivárgott, hogy elsőként a belbiztonsági miniszter szállt szembe Benettel. Gilád Erdan hangsúlyozta, hogy  nem az ország vezetői határozzák meg a gyilkosság fogalmát, és azt mondta: a miniszterek nem értenek egyet Naftali Bennet álláspontjával.

A miniszterelnök leszögezte, hogy a vizsgálatot végig kell vinni.

Csütörtökön egy izraeli katona közelharcba keveredett egy ellenőrző pontnál a késsel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket. Az izraeli hatóságok később letartóztatták azt a katonát, aki a jelek szerint a már földön fekvő és ártalmatlanná tett egyik merénylőt agyonlőtte,

miután a palesztin közösségi médiában nyilvánosságra hoztak egy ezt dokumentáló videofelvételt.

 

A katonai ügyészség gyilkosság vádjával vizsgálatot indított a jaffói katonai törvényszéken a palesztin merénylőt lelövő katona ellen, ami széleskörű bírálatot váltott ki az izraeli jobboldalon.

Bennettel az élen azzal vádolták a hadsereget, hogy nem nyújt támaszt “a nehéz körülmények között harcoló katonáknak”. A hét végén heves társadalmi viták folytak az ügyről a közösségi médiában, ahol az izraeliek jelentős része a gyilkos lövéseket leadó katona mellé állt.

A kiszivárogtatások szerint a gyilkossággal vádolt katona tette elkövetése előtt egyik társának kétszer is azt mondta, hogy meg kell ölni a katonatársukra késsel támadó merénylőt.

A hadsereg illetékesei elutasítják a vádlott azon védekezését, hogy azért lőtte le a sebesült palesztin merénylőt, mert arra gyanakodott, robbanó öv van rajta. Egyrészt a támadót korábban már megvizsgálták, és nem találtak nála pokolgépet, másrészt ha valóban fennállt a gyanú, akkor tűzszerésznek kellett volna  megvizsgálnia a férfit, mielőtt a mentőket közel engedik hozzá.

A katonai ügyészség gyakorlata alapján az fogja eldönteni a bűnösséget, hogy a lövéseket leadó katona bizonyítani tudja-e, életveszélyben érezte magát. Ha ezt nem sikerül igazolnia, akkor várhatóan gyilkosság vádjával kell szembenéznie.

Az esetről készült teljes videó IDE kattintva nézhető meg, amin látszik, hogy a háttérben az egyik katona ad valamit a másiknak (talán lőszert), a zsidó katona felhúzza fegyverét, majd közelebb lép az eszméletlen, de még élő palesztin férfihoz és célzott lövést ad le a földön fekvő magatehetetlen férfi fejére.

Olvassa híreinket Facebookon is!

(Alfahír-Idegen áradat-SZKR)