Robbantások Brüsszelben – Terrortámadás érte a belvárost és a repülőteret

Ma reggel nyolc óra körül két robbantás rázta meg a brüsszeli lakosságot. Eddigi értesülések alapján eddig 21 áldozatról tudnak a két helyszínen együttesen.

Európa 11. legforgalmasabb repterének számító Zaventem reptéren ma délelőtti órákban pokolgép robbant, egy városi metrómegállóból Maalbekben pedig sűrű füst szállt fel. A hatóságok elrendelték a legmagasabb, négyes terrorkészültségi szintet.

A pánik olyannyira nagy, hogy leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, ami a reptért elhagyókat arra kényszeríti, hogy gyalog induljanak el a több, mint tíz kilométerre fekvő városba. A légiforgalmat is beszűntették, minden Brüsszelbe tartó gépet visszafordítottak, teljes a káosz.

A belga belügyminisztérium elrendelte, hogy az iskolás diákok biztonsági okokból nem hagyhatják el az intézményeket, még ebédszünetben sem, a lakosságot szintén fokozott óvatosságra intették.

 

CeJLNfBUYAAB3HX
(clicks: 21) A felrobbantott metró

 

Ami a környező országokat érinti, Hollandia biztosította a belga hatóságokat támogatásáról, de a készenléti állapot fokozását részükről indokolatlannak tekintették, míg a brit szigetországban nem merik megkockáztatni a hollandok derűlátó mentalitását, és ugyancsak teljes készültségbe helyezték a rendvédelmi állományt.

 

11336917_81abd1a604000f5744e51858cc1a5412_wm
(clicks: 27) A Benelux államokban a XXI. században szinte már kuriózum, hogy a katonaság (még ha csupán 225 fővel is) megmutatja magát a belvárosban

 

Amit biztosan tudunk, hogy magyar vonatkozásban két sebesültje van a terrortámadásnak, akiket már kórházban kezelnek, legalábbis igyekezett megnyugtató hírrel szolgálni Szijjártó Péter külügyminiszter. Orbán Viktor miniszterelnök, és Áder János köztársasági elnök is azonnal együttérzését fejezte ki a robbantások kapcsán. Itthon is megemelték a készültséget, valamint a TEK teljes állományára vonatkozóan a legmagasabb készenléti állapotot vezették be.

 

terror_Belgian-sol_3506619b
(clicks: 3) Fokozottá vált a rendőri, katonai ellenőrzések száma is. A kép alapján úgy látszik már nyugaton sem bíznak annyira a feltétlen toleranciában

 

Többekben felmerült a gyanú, miszerint az Iszlám Állam tehető felelőssé a robbantásokért. A szervezet még nem vállalta magára a cselekményt, ami biztos, hogy arab származású facebook felhasználók körében ünnepelt az esemény, mivel a #Brüsselonfire, #Parisonfire címkék használata fellendült a közösségi oldalon, amikkel az emberek a véleményüket szokták kifejezni valamivel kapcsolatban. Márpedig jelen esetben igencsak pozitív fennhangot ütött meg a véleményezés. Egy dolog biztos; Európában az idegen elemek érkezése előtt ilyen nem volt.

A támadások kapcsán elmondható, hogy a Magyarországot ostorozó nyugatban felmerült a francia-belga határzár kiépítése, ami megrendülésük eddigi leghatározottab jele. Úgy látszik a fejlett nyugati államokban hatásosabb fellépésre van szükség, mint mondjuk egy röszkei kerítés-szaggatás, vagy rendőr sorfal elleni ostrom. Szomorúan veszünk tudomást a történtekről és reméljük a kinn rekedt magyarok is minél hamarabb hazatérhetnek.

Index.hu nyomán Idegenáradat, SZKR