A migránsok tartanak a brüsszeli csúcs döntéseitől a macedón határon

Aggodalommal várják az Európai Unió és Törökország közötti, migrációról szóló csúcstalálkozó eredményeit a görög-macedón határon veszteglő új honfoglalók, mivel attól tartanak, hogy az uniós csúcs után, lezárulhat a nyugat-balkáni útvonal – számolt be a helyszínről hétfőn az M1 aktuális csatorna tudósítója.

 

Az Idomeniben tartózkodó mintegy 14 ezer migráns közül vasárnap valamivel több mint háromszáz, hétfőn viszont csupán húsz léphetett át Macedóniába, reggel viszont egy vonat is elindult a macedóniai Gyevgyelijából Szerbia felé, amely főleg szíriai családokat szállított, a 450 utas közül mintegy 260 gyerek volt. A migránsok attól félnek, ez volt az utolsó vonat, amely a görög határtól Nyugat-Európa felé indult.

A görög-macedón határon folyamatosan romlik a helyzet – magyarázta az M1 tudósítója -, a bevándorlóknak egyre kevesebb pénzük van, és az élelmiszer, valamint a víz is fogyatkozóban van.

Görögország a napokban 14 befogadóközpontot és egy hot spotot állít fel, amelyekben összesen 17 400 embert tudnak elszállásolni. Az első, 4 ezer fő befogadására alkalmas litóhoroni központ napokon belül megnyílhat. (Litóhoron a görög-macedón határtól mintegy száz kilométerre délre, az Égei-tenger közelében található.)

A több mint 33 ezer, Görögországban várakozó migráns viszont nem szeretné elhagyni a határ térségét attól tartva, hogy ha eltávolodnak, lemaradhatnak a határnyitásról. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a görög hatóságok hogyan szándékoznak elszállítani az embereket az ország belseje irányába.

A macedón hatóságok vasárnap újabb korlátozást vezettek be az országba Görögország felől belépni akaró migránsokkal szemben: csak azokat engedik be, akik háború sújtotta városokból érkeznek.

A szigorítások miatt a bevándorlók egyre elkeseredettebbek, újabb és újabb illegális határátlépési kísérleteket tesznek. Vasárnap Macedóniából tehervonattal próbált Szerbiába eljutni egy 51 fős csoport, ám a szerb határőrök hőkamera segítségével leleplezték őket a szerb-macedón határ melletti Presevóban.

Egyre több a migráns hazánkban

Összesen 409 határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén, két gyanúsított ellen pedig embercsempészet miatt indult eljárás – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 248, szombaton 89, vasárnap 72 migránst fogtak el. Nem a mostani hétvégén jöttek a legtöbben, februárban egy hétvégén volt, amikor 501-en, de az látszik, hogy újból egyre népszerűbbé vált a magyar határ a migránsok körében.

Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, februárban azonban előfordult olyan nap, hogy kétszáznál is több migránst tartóztattak föl. Hétfőtől vasárnapig 831 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten – február 22-től 28-ig – ez a szám 768 volt.

Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak a magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a migrációs válsághelyzet tavaly szeptemberi kihirdetése óta szombatig 1964 elkövetővel szemben határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, míg öt terhelt esetében határzár megrongálásának bűntette miatt kezdeményezett gyorsított eljárást a Szegedi Járásbíróság előtt.

A Defend Hungary Facebook oldalán tette közzé az alábbi képet:

“Egy balassagyarmati olvasónk küldte ezt a képet, a helyi bevásárlóközpontot ellepték a betolakodók, akiket valószínűleg a déli határon kaptak el illegális betolakodás közben.”

12670400_1545529962406121_1547779434583870181_n (clicks: 26)

 

A police.hu adatai az elmúlt 30 napról:

diagram (clicks: 26)

(MTI-Idegen áradat-SZKR)