Nemi erőszakot kamerázni szabad!?

Ítéletet hirdetett ma a Szegedi Törvényszék egy csordányi elvetemült gazember ügyében. A férfinak nemigen nevezhető alakok 2014-ben egy házibulin megkíséreltek megerőszakolni egy 17 éves lányt, míg negyedik társuk röhögve videózta őket. A buli közönsége, további öt “ember” is jól szórakozott, ők sem avatkoztak bele, míg a három állat a lány ruháit tépkedte.

 

A sértett végül sikeresen képen tenyerelte az egyik részeg támadót, így sikerült kiszabadulnia és kimenekülnie a házból. “Udvarlói” előzetes letartóztatásba kerültek, ketten közülük az ítéletig ott is maradtak.

A ma kihirdetett, jogerős ítélet értelmében az elsőrendű vádlott 2 év, a másodrendű 1,5 év, a harmadrendű pedig 9 hónap börtönbüntetést kapott. Nem valami sok, tekintve, hogy egy nappal korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság 3 év letöltendővel sújtott egy “futballhuligánt”, aki a tavaly szeptemberi román-magyar meccsen oda merészelt kiabálni a figyelmeztetés nélkül könnygázgránátokat lövöldöző rendőröknek, hogy mit művelnek. A csoportos szexuális erőszak tehát kevésbé súlyos dolog, mint zokon venni a felszólítás nélküli tömegoszlatást, de nem az ítélet egyetlen érdekessége.
 
A Szegedi Törvényszék ugyanis felmentette a negyedrendű vádlottat, aki közvetlenül nem vett részt a bűncselekményben, “csak” videózta a kétségbeesetten sikoltozó sértettet. A többi öt “férfi” ellen, akik jelen voltak a házibuliban, és kisujjukat sem mozdították, hogy a lánynak segítsenek, még csak büntetőeljárás sem indult, pedig nyilvánvalóan pszichikai bűnsegédként bátorították az elkövetőket.
 
Ugorjunk vissza a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. Ez a bíróság tavaly októberben hirdetett elsőfokú ítéletet négy férfi ügyében, akik a vád szerint egy parkolóban felborítottak egy mozgásképtelen roncsautót, amely egy hajléktalan szállásául szolgált. (A hajléktalan ekkor nem volt benne.) Az ítélet szerint az elkövetők hárman csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében bűnösek, közvetlen elkövetőként. Negyedik társuk, aki a felborításban nem vett részt, de videóra vette, pszichikai bűnsegédi minőségben társtettes, szintén bűnös. A kamera jelenléte ugyanis a bíró megállapítása szerint “az elkövetőkre bátorítólag hatott”.
 
Csoportos nemi erőszakot röhögve videózni tehát nem bűncselekmény, egy autóroncs felborításáé viszont az. A fiatalkorú lány számára életre szóló traumát okozó gaztett elkövetőinek bátorítása, biztatása rendben van, de a csöves roncsautójának sokkal szigorúbb védelem jár.
 
Talán az lehet a furcsa ellentmondás megfejtése, hogy a roncsautós történet szereplői a Tolvajkergetők tagjai, kamerázó társuk pedig természetesen Tomcat volt. Az ő ítéletük még nem jogerős, jelenleg folyik a másodfokú eljárás. Reméljük, fordulatot hoz.
 
(Jog Gyilkosai – Szent Korona Rádió)