A magyarok kárára módosul a szlovák állampolgársági törvény

A sokat vitatott állampolgársági törvényt is módosítani fogja az új szlovák kormány a nemrég bemutatott kormányprogram alapján. A kettős állampolgárság ügyében hozott magyarellenes törvény legújabb változata azonban ugyanúgy diszkriminálja a felvidéki magyarok többségét.

A Matovič-kabinet vasárnap elfogadott kormányprogramjában első olvasatra pozitív meglepetésként tűnt fel a kettős állampolgárságot tiltó állampolgársági törvény módosítása. Az új tervezet szerint már nem feltétlenül veszíti el szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát is felveszi. Ez a változtatás azonban nem nyújt megoldást az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerzett felvidéki magyarok számára.

A törvény új változata ugyanis csak azon szlovák állampolgárok számára adja meg egy második állampolgárság felvételének lehetőségét, akik huzamosabb ideje élnek a másik ország területén. A felvidéki magyarok számára a lehetőség továbbra is zárva marad, illetve felvett magyar állampolgárságuk automatikusan magával vonhatja szlovák állampolgárságuk elvesztését.

A törvénytervezet kialakításában részt vett a szlovák kormány magyar nemzetiségű tagja is. A királyhelmeci Gyimesi György (OĽANO) szerint a törvény módosításánál nem volt indokolt a felvidéki magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó változtatás. Véleménye szerint a felvidéki magyaroknak nincs szükségük magyar állampolgárságra, mivel az egyszerűsített honosítás eljárás elsősorban az erdélyi magyarságot célozta, akiknek a felvidékiekkel szemben sokkal erősebb a kötődésük Magyarországhoz.

Hogy a janicsárlelkű képviselőnek ki adta a felhatalmazást, hogy a felvidéki magyarság nevében nyilatkozzon, máig megválaszolatlan kérdés maradt. Gyimesi szerint azonban az elkövetkező négy évben már nincs rá esély, hogy újra napirendre kerüljön az állampolgársági törvény.

„Az állampolgársági törvény módosítása nem más, mint az ellenünk kovácsolt fegyver újraélezése. Míg eddig jelentős mennyiségű szlovákot is érintett, mostantól már csak a felvidéki magyarokat sújtja.“

– nyilatkozta a téma kapcsán Dobay Gergely, a HVIM felvidéki társvezetője. Dobay arra utalt, hogy a felvidéki magyarság ellen hozott állampolgársági törvény eddig számos szlovák lakost is korlátozott, jellemzően cseh-szlovák kettős állampolgárokat. A módosítás után azonban szinte kizárólag a Felvidéken élő, magyar állampolgárságért folyamadó magyarok életét keseríti meg a törvény.

„Az eredeti törvény elfogadásakor világos volt, hogy az tulajdonképpen pusztán magyarellenes célokat szolgál. Az egyéb állampolgárság iránt folyamodók szlovák állampolgárságának elveszítése csupán járulékos veszteség volt.“ – nyilatkozta a ma7.sk oldalnak Tárnok Balázs jogász. A kisebbségi jogokra szakosodott jogász szerint a törvény ekképpen előirányzott módosítása álszent és rossz döntés, az továbbra is megőrzi eredeti magyarellenes célját.

Végül következzen az állampolgársági törvény körül kialakult helyzet non plus ultra mozzanata:

Miközben a szlovák kormány minden lehető módon (sokszor alkotmányellenesen) akadályozza a felvidéki magyarok magyar állampolgárságának megszerzését, célul tűzte ki a külföldön élő szlovákok kedvezményes honosítását.

(Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)

Tálibok módjára pusztítják Szlovákiában a felvidéki magyar műemlékeket