Ákos kiáll a normalitás mellett

A balliberálisok megmondó emberei újra támadják a népszerű popénekest, aki azonban nem határolódik el korábbi önmagától, sőt, fenntartja a véleményét: “egyetértek magammal” – vallja. Ritka manapság az a kiállás, amikor tudja valaki, hogy népszerűtlen eszméket fejteget, veszélyeztetve ezzel a karrierjét, mégis kimondja az igazságot újra és újra. Jelen esetben a férfi és nő kérdés, az európaiság és keresztény értékrendek kapcsán merült fel a normalitás.

Az interjúk azért is érdekesek, mert Ákos nem akar több lenni, mint aki: egy népszerű énekes. Nem is tud mit kezdeni sokszor a népszerűséggel, mert kvázi vallásosan imádják a rajongók. Nem is érti ezt a jelenséget – illetve érti, de nem fogadja el-, amikor mintegy prófétát imádják. Nem ismeretlen ez a jelenség: a kiüresedett világban olyan valláspótlékokat keresnek az emberek, mint egy zenekar, egy énekes, egy színész, vagy egy focicsapat. Mindegy, csak valamit imádni lehessen, mert hiányzik a valódi centrum, a valódi metafizikai erő az életükben. Ákos tisztában van ezekkel a kérdésekkel, ezért maradt a földön, ezért maradt ember, ezért képviseli a normalitást úgy, hogy az teljesen vállalható legyen jobboldali szemmel. Vagy máshogy megfogalmazva: a jobboldaliság nem más, mint a normalitás. A kettő – számunkra-, nem egy pártpolitikai meghatározás, nem egy elvont fogalom, hanem maga az élet, az abnormális, a deviáns elutasítása, a normális képviselete és az eszmék felvállalása. Ez még akkor is így van, ha a XXI. században eltűnő félben vannak az eszmék, eltűnőben van a jobboldaliság, eltűnőben van minden érték a feloldódás miatt.

Ákos mesél a saját életútjáról, a vallásáról, az életnehézségekről. Nyíltan, őszintén, emberien. A férfi, női kérdéshez, Európához, a bevándorláshoz pedig olyan konzervatívan, már tradicionalistán áll, hogy ettől – számunkra és minden jóérzésű ember számára-, még szimpatikusabb lett. És nem a haja miatt, nem is a hangja miatt, hanem amiatt, hogy az igazságot képviseli!

A Tények interjújában konzervatív lázadónak mondja magát a mindent eluraló globális trendekkel szemben, és a közeurópai definícióval hadakozva nem migránsként, hanem telepesként írja le a kontinensre érkező több millió embert. A Tények Estében a dupla Aréna koncertre készülő Kossuth-díjas zenész, Ákos arról is beszélt, hogy Európa a keresztény gondolatra alapozva született meg. Ma pedig ennek a romjain ülünk. Egy olyan világban, ahol a nyers gazdasági érdek lett a fő szervező erő – a hit helyett.

(Trón és Oltár – Szent Korona Rádió)