Szabadságot Beke Istvánnak!

A HVIM a Román Nagykövetség előtt tüntetett, de számtalan kisebb akcióra sor került. Egyértelmű, hogy a románok az autonómiatörekvéseket próbálják megakadályozni a HVIM és a székelység támadásával.

Ahogy azt korábban megígérték, szimpátiatüntetést tartott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) a budapesti román nagykövetség előtt vasárnap szabadságot követelve a kézdivásárhelyi Beke Istvánnak, akit a román hatóságok merényletkísérlet gyanújával előzetes letartóztatásban tartanak. Felszólalt Incze Béla, Lipták Tamás, Magvasi Adrián és Zagyva György Gyula. A rendezvényen jelen volt Novák Előd és Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselők, valamint Sziva Balázs is.

Zagyva György Gyula, a HVIM társvezetője felszólalásában azt mondta: nyilvánvaló, hogy nincs semmi bizonyíték Beke István ellen. Véleménye szerint a román hatóságok akciója a magyarok megfélemlítését, az erdélyi autonómiatörekvések elnyomását szolgálja. A mozgalmi vezető úgy gondolja, a magyar emberek közös felelőssége, hogy kiálljanak a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnöke mellett, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy terjesszék a közösségi oldalakon a történteket, mert ha az nagy visszhangot kap, akkor Beke István kiszabadulhat.

A tüntetésen résztvevő mintegy kétszáz ember székely, magyar, HVIM-es és árpádsávos zászlók alatt demonstrált. Kifeszítettek egy nagy, “szabadságot Beke Istvánnak” feliratú transzparenst, az egyik résztvevő pedig egy olyan táblát tartott, amire az “én vagyok Beke István, ti vagytok terroristák”szöveget írták. A szervezők perselyes gyűjtést indítottak a kézdivásárhelyi mozgalmi vezető családjának megsegítésére, valamint csillagszórókat osztottak a résztvevőknek, amivel arra céloztak, hogy véleményük szerint a Beke Istvánnál talált tárgyak is körülbelül ennyire veszélyesek.

A bukaresti táblabíróság kedden harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezte Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi szervezetének elnökét, akit az ügyészség merénylet előkészítésével gyanúsított meg. A romániai szervezett bűnözés és terrorizmusellenes ügyészség (DIICOT) azt állította, hogy a kézdivásárhelyi férfi házi készítésű bombát akart felrobbantani a román nemzeti ünnep alkalmából tartott rendezvényen.

A 40 éves férfinál tartott házkutatások során azonban a hatóságok csak petárdákat és csillagszórót(!) találtak.

Borítókép Facebook-ra:

JesuisSzekelyVarmegyes (clicks: 29)

A többi kiállásról:

Beke_hvim_somorja_pozsony (clicks: 30)
Pozsonyi Román Nagykövetség

Dunaujvaros_BekeIstvan
Dunaújvárosban (románul: Szabadságot a politikai foglyoknak)

BekeIstvan_veszprem (clicks: 23)Veszprémben

Beke_Istvan_szeged
Szeged

Beke_Istvan_Bataszek
Bátaszék

Beke_Sneider_Semjén
Sneider Tamás (Jobbik) írásbeli kérdést nyújt át Semjén Zsoltnak” helyett a “Sneider Tamás (Jobbik) szóban és írásban is tájékoztatta Semjén Zsoltot, Szijjártó Péter külügyminiszterhez pedig írásbeli kérdést intézett

Londonban is kiálltak Beke István mellett:

Beke Istvánt és ezáltal a teljes erdélyi magyarságot érte egy megfélemlítő támadás a román államhatalom részéről. Arról most nem szeretnénk értekezni, hogy hiszünk az ártatlanságában, mert ez tény, a vádak koholtak és nevetségesek.

Az egész eljárás módja olyan mintha visszatértek volna a sötét Ceaușescu-i idők. Ez hihetetlen magatartás egy magát jogállamnak tituláló ország részéről.

Ide, Londonba szakadt magyarok úgy döntöttünk, hogy mi is kifejezzük a nemtetszésünket az egész ügymenettel kapcsolatban és szolidaritást vállalunk az erdelyi HVIM testvérszervezetünk kézdivásárhelyi elnökével.

Ezért a mai nap ellátogattunk a londoni Román Nagykövetség elé, hogy kifejezzük a tiltakozásunkat az eseményekkel kapcsolatban.

Mivel arra nem volt esély, hogy engedélyt kapjunk, hogy tüntessünk a követség épülete előtt (a Román Nagykövetség mellett van az izraeli és az orosz követségi épületek, ezért kiemelten védett diplomáciai környéknek számít, ami annyit jelent, hogy szinte minden sarkon gépfegyveres őrök állnak, a terror veszély miatt), ezért egy figyelemfelhívó rövid demonstrációval tudtunk csak előrukkolni.

Ennek keretein belül kifeszítésre került egy véleménynyilvánitó molinó. Az egész esetet megzavarta egy hirtelen felbukkanó román szolga, aki megpróbálta elkobozni ezt a szövetanyagot tölünk, de ez nem sikerült neki.
Közben végig a rendőrség után kiáltott.

Az egész esemény végén gyűjtést rendeztünk a megjelent személyek között és ezt az összeget eljuttatjuk Beke István családjának.

Ezzel a tettünkkel szeretnénk felhívni a más nyugati városokban élő nemzeti érzelmű magyar emberek figyelmét, hogy ők sem maradjanak tétlenek! Innen kintről ilyen módon tudjuk kifejezni a támogatásunkat és a szolidaritásunkat. A megmozdulásunkon résztvettek a Londoni Jobbik Baráti Kör szimpatizásai is.

Bizonyítsuk be, hogy létezik még magyar összefogás bárhol is éljen az a magyar ember széles e világon!
Ha egy magyart bántanak akkor az összes magyart bántják!

Kitartás Isti! Mi veled vagyunk!
Igazságot Beke Istvánnak!

Magyar Magvető hírszolgálat

 

Magyarok Világszövetségének közleménye:

A Magyarok Világszövetsége szolidaritást vállal a Kézdivásárhelyről Bukarestbe elhurcolt és letartóztatott Beke Istvánnal és az ő igazságáért tüntető kézdivásárhelyi polgárokkal. Az MVSZ követeli: a román hatóságok bizonyítsák hitelt érdemlően, hogy Beke István valóban bűncselekmény elkövetésére készült. Ennek hiányában pedig, tegyék lehetővé, hogy szabadlábon védekezzék.

A Magyarok Világszövetsége arra figyelmeztet, hogy a párizsi terrortámadások örve alatt különböző titkosszolgálatok, az általános terrorizmus-ellenes hangulatot politikai ellenlábasaikkal való leszámolásra használhatják. Ennek a szándéknak mindenképpen gátat kell vetni.

A Jobbik IT kiálló közleményét, a korábbi akciókat, illetve az ügy teljes tudósítását itt olvashatja el.

A kézdivásárhelyi tüntetésekről készült beszámoló itt olvasható.

Korábbi budapesti akciók:

SAMSUNG CAMERA PICTURES (clicks: 36)Alagut_molinoRomannagykovetseg_lead (clicks: 27)

(Alfahír, Szent Korona Rádió)