30 év egy DVD-én, és egy interjúban

A magyar skinhead mozgalom 2 éve ünnepelte 30. születésnapját, az Oi-Kor pedig egy DVD kiadására készül a három X apropója kapcsán. Zalával a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

Csíkdelnei István/Underground – Rövidesen egy DVD fog megjelenni, melynek egyik részén a 30. születésnapi koncert lesz látható, másikon pedig filmkockák az elmúlt három évtized történéseiből. Amikor annak idején elkezdtétek a zenélést gondoltad volna, hogy erre sor fog kerülni?

Zala/Oi-Kor – Na, igen, idén voltunk 32 évesek. Meg sem fordult a fejemben, hogy ennyi időt megél majd a zenekar. Szimplán csak ki akartuk fejezni a világnak a róla alkotott véleményünket. Ez persze az előző érában nem volt egyszerű. Szerencsére a fiatalok el sem tudják képzelni, hogy akkor mit jelentett szembemenni a hatalommal. Volt minden annak idején. Mikor a Flóriánon négyen álltunk, és elhajtottak, hogy ne csoportosuljunk, és az állandó megfigyelések, vagy mikor az önkéntes rendőrök az ifjú gárdistákkal karöltve visszaéltek a maroknyi kis hatalmukkal (azért, párszor megadtuk nekik…), hogy bevittek,  felírtak, lépten-nyomon, és a „szólásszabadság” mint olyan nem létezett, szóval, akkor nem hittem volna, hogy fel lehet ebből jönni. Aztán eljött 88’, 89’ kinyíltak az ablakok és beömlött egy másik adag szar…..

A DVD kapcsán, aki eddig még nem látott archív anyagot vár, az csalódni fog. Úgy gondolom ez a koncert elsősorban nem a zenekarokról szólt, hanem a „mozgalom” 30 évéről. Ennek megfelelően rengeteg vendég szerepelt azon az estén, nyilván a teljesség igénye nélkül. Persze akadt ki igazoltan, vagy igazolatlanul távol maradt, és akadt olyan is, aki szembeköpte az egészet, ezen keresztül mindenkit, aki érintett ebben a történetben. Lelkük rajta. A kétrészes riportfilm a vendégekkel készült, hogyan, miként élték meg az ezen az oldalon eltöltött évtizedeiket. Az egyik fele a koncerten, a másik a Stingersben lett leforgatva idén nyáron. Sok aspektus, más-más élmények, és azt hiszem, aki megnézi, teljes képet kap a történetről. Még annyit hozzátennék, a koncert audio része csak megkeverve lett, szóval mindenki azt hallhatja majd vissza, ami ott, és ahogy elhangzott….   🙂

12208466_1569668349962874_2312426749888440803_n (clicks: 17)

Cs.I./Underground – Sem az Oi-Kor, sem a skinhead szubkultúra nem éppen a mainstream kategóriába tartozik. Ennek oka nyilván az, hogy a hazafias gondolkozásmódra épül minden, és emellett olyan kritikai észrevételekkel is illeti ez a közeg az átlagemberek szürke világát, melyek megbocsáthatatlanok egy jól körülírható kompánia számára. Ez a zenei karrier szempontjából nem túl „szerencsés” a mai Magyarországon, de azon kívül, hogy nem lehet hallani a dalaitokat a nagy rádiókban ért Titeket más inzultus is?

Zala/Oi-Kor – Sajnos megéltünk pár kemény helyzetet. A koncertjeinket rendszeresen tiltották be. A ’88-as események kapcsán Dudi a politikai fogjuk lett,  jó pár cimborával együtt. Ahol lehetett alánk pakoltak, és ellehetetlenítettek. Mindezt azért, mert mertünk-merünk magyarul gondolkodni. Az előző korszakban a rendszer ellenségeiként tartottak minket számon. Nem mintha most nem így lenne. Mi is az úgynevezett rendszerváltó zenekarok közé tartoztunk. Amit elértünk, azt saját magunk erejéből értük el. A zenéinket a nagyobb rádiók egyáltalán nem, a kisebbek pedig nagyon ritkán nyomják. A legjobban viszont a sajátjaimtól érkező apró pofonok bántanak. Szóval, hehe, mi az a zenekari karrier? Az, hogy következetesen maradunk azon az úton, amelyikre ráléptünk anno, az nem teszi lehetővé, hogy ilyen babérokra törjünk. Őszintén szólva az ember lelkének jobb, hogy nem vesz részt a hagymázas, közhelypufogtatásokban, a mindenkinek megfelelni akaró, vagy éppen ma reggel úgy keltem, hogy pl. “ez a Trianon nagyon fáj” történetekben. Tesszük a dolgunk több mint három évtizede és ennyi. Viszont, megpróbálunk minőséget nyújtani, és talán pont ez az egyik dolog, amitől megmaradhattunk annak, amik voltunk, leszünk. Nincs alku, nincs jó pofizás. Hogy akadt-e inzultus? Sajnos rengeteg. A szemtől szembeni dolgokat lerendezzük, ahogy kell, de kis ármánykodásokkal , ráadásul, ami a közelünkből érkezik, azokkal szemben ember széttárt karokkal áll. A legutóbbi lemezünk címadó dala „A becsület nem eladó” azt hiszem , az mindent elmond.

Cs.I./Underground – A szülinapi koncerten telt házas volt a Club202, sajnos manapság nem sok ilyen buliban lehet része az embernek. Nyilván voltak olyan időszakok az elmúlt harminc évben, amikor nem jártak olyan sokan koncertre, de aztán ismét nőtt a lelkesedés. Szerinted várható, hogy ismét eljön a nagy létszámos bulik ideje?

Zala-Oi-Kor – Az az este emlékezetes marad a nézettség szempontjából is. Viszont aggodalomra ad okot, hogy egyre kevesebb a fiatal. Gondolom, eltéríti őket a csapból is folyó, nihilista, a toleranciából már-már lassan kötelező hozzáállást követelő liberális szenny. Látom a baráti zenekarokat, látom az egyre kevesebb érdeklődőt. Talán az is benne van, hogy mára rengeteg együttes létezik. Ebből fakadóan egy körzetben akár 3-4 koncert is lehet egy időben. Mi nem panaszkodunk, nem panaszkodhatunk. A koncertjeinkre látogatók java része barát, de nyilván örülünk, ha új arcokat látni a bulikon. Adja az ég, hogy ismét nagy létszámos bulik legyenek, mert az azt jelenti, egyre többen vagyunk…

12188247_1569667109962998_8070569894630567359_o (clicks: 10)

Cs.I./Underground – Mi lesz a jövője a zenekarnak, és ezzel együtt a skinhead világnak, mert lássuk be, Magyarországon a kettő azért eléggé összenőtt. Hogyan tovább?

Zala/Oi-Kor – Az utóbbi pár év, számos új barátságot hozott. Ez mindenképp előremutató. Viszont sajnos akadt olyan is, akikkel megszakadt a jó viszony, becsületbeli problémák miatt. Valahogy úgy érzem a lemorzsolódás törvényszerű volt. Az új cimborák, baráti zenekarok elég erőt adnak a folytatáshoz, és remélhetőleg ők is profitálnak ilyetén belőlünk. Ahogy már elmondtam jó párszor, akikkel lehet, azokkal össze kell dolgozni. Segítenünk kell egymást az élet minden területén…

Cs.I./Underground – A születésnapi koncerten még veletek volt a színpadon Cseresznye Gyuri, aki egy tragikus baleset következtében ma már nem lehet köztünk. Nemsokára búcsúkoncert lesz a Club202-ben, az Oi-Kor tagjaival is találkozhatunk majd ott?

Zala/Oi-Kor – Egy biztos, a jövő heti Cseresznye Gyuri emlék, és Titkolt Ellenállás búcsúkoncert ismét rengeteg embert citál a Culb202-be. Ez megint egy olyan alkalom, ami nem lesz több az életben sosem. Gyuri tragédiája, mindenki tragédiája. Egy kiemelkedő személyiség távozott közülünk. Soha sem felejtjük el, és bennünk tovább él. Kima Norbiék minket is megtiszteltek a felkéréssel, hogy vendégként játszunk velük. Örömmel teszünk eleget, Dudi és én színpadra állunk egy-egy nóta erejéig.

11219693_1082047571807562_1899383389090516264_n (clicks: 4)
A búcsúkoncertre készülve.

CS.I./Underground – Végezetül pedig pár közérdekű kérdés. Mikortól, és hol lehet majd beszerezni a DVD-ét, illetve hol láthat Titeket a közönség legközelebb élőben?

Zala/Oi-Kor – A DVD-t a Hadak útja kiadó adja ki. Megjelenés nov. 9.-én , és a 14.-i koncerten már kapható lesz. A kiadón keresztül számos helyre lejut a lemez, így a nagyobb lemez és könyvboltokban, valamint pl. a Media markt-ban is megtalálhatják az érdeklődők. A legközelebbi koncert, ha jól tudom dec.19. Stingers! A Vérszerződéssel a már megszokott év végi közös buli, ahová mindenkit szeretettel várunk!

(Csíkdelnei István – Undreground – SZKR)