Izrael nem tudta áttörni a Hezbollah védelmi állásait a libanoni határon (frissítve egy újabb győzelemmel)

Harmadik napja tart elvileg Izrael Dél-Libanon elleni, szárazföldi hadművelete, aminek célja a Hezbollah hátrébb szorítása, hogy a határsávból elűzött mintegy 90 ezer zsidó visszatérhessen a területre. Egyelőre semmilyen eredményt nem tudtak elérni.

A Hezbollah különleges alakulata, a Redwan (al-Hajj Radwan Force)  alakulata lesállásba csalta az izraeli erőket: Nyolc izraeli katonát megöltek, több tucatnyit megsebesítettek a Hezbollah harcosai, amikor lesállásba csalták őket Adaisseh településnél. Az izraeli csapatok ismét megpróbálták átlépni a határt, eredménytelenül. Evakuálni kellett őket, mentőhelikopterek érkeztek. Az izraeli hadsereg visszavonulót fújt és átgondolja a Dél-Libanonba való bevonulást. Ezen esetet az izraeli média és több független forrás is megerősítette. Fényképen az egyik harcjármű belépésének pillanata, illetve a helyszín.

Így érkezik a mentőhelikopter, így zajlik az evakuálás

A Népi Palesztin Felszabadítási Front (aminek neve a Brian élete c. film íróit ihlette…) közleményben gratulált a “minőségi” munkához és megköszönte a Hezbollah harcosainak a helytállását.

Ez a minőségi művelet valósághű, miniatűr megtestesülése annak, amivel a cionista entitásnak szembe kell néznie, ha bármilyen földi behatolást folytat a libanoni földekre. Az ellenállás megígérte, hogy a megszálló katonák elmenekülnek, járműveik pedig kiégnek, megmutatva az ellenállás képességét, készségét és teljes felkészültségét a megszállással való szembenézésre és a csapások kivédésére. Ráadásul az ellenállás sokkal többet tartogat, amit majd fel fog fedni” – írják.

Az összefoglalónk:

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka izraeli különlegesek már harcérintkezésbe bocsátkoztak a Hezbollah-hal a Dél-Libanoni térségben: kisebb rajtaütéseket hajtottak végre és elkezdték az állásokat feltérképezni. Estére már nagyon nagy csapatösszevonásokról érkeztek hírek, videók. A tüzérség este elkezdte lőni a határmenti sávban található állásokat. A libanoni hadsereg 5 km-re visszavonult, és úgy tűnt, hogy gyorsan be tudnak törni az izraeliek. Hírek érkeztek harckocsik bevetéséről is.

Aztán keddre már győzelmi jelentéseket adott ki a Hezbollah, miszerint Metula térségében igazolt találatokat értek el az IDF-el szemben. Kedd este aztán Irán elkezdte rakétázni Izraelt, amiről itt írtunk bővebben, majd a Hezbollah is rakétákat lőtt ki. A libanoni szabadságharcos szervezet, ami felszabadította Libanont az izraeli és USA megszállás alól, szerda délelőtt már bővebb jelentéseket adott ki, ami szerint több ponton is irányított rakétákat lőttek az izraeli csapatösszevonásokra és tűzharcokba bocsátkoztak a támadókkal szemben. Erről térképeket is közzétett a szervezet.

Izrael részben elismeri a veszteségeket: harckocsik váltak harcképtelenné, illetve olyan heves ellenállás fogadta őket, hogy gyakorlatilag sehol sem tudták eddig átlépni a határt érdemben, vagy gyorsan vissza is verték őket.

Megnézve a libanoni-izraeli határ, egyébként atlantista infótérképét is, azt látjuk, hogy semmi változás a határon. Sehol sem sikerült még csak beékelődnie sem az izraelieknek, ellenben nagyon sok jelentést látunk izraeli csapatokat ért támadásokról. Azt is mondhatják az izraeliek, hogy ez még csak harcfelderítés és még légicsapásokkal, tüzérséggel nem puhították fel a Hezbollah védelmi rendszerét… Az elkövetkezendő napokban majd kiderül, hogy mi az igazság.

Egyértelmű, hogy Izrael a légicsapásokban eredményes hatékony légvédelem hiányában, illetve a kémtevékenységben, hírszerzésben és likvidálásokban. Mondjuk úgy “könnyű”, ha a Moszad-elhárításáért felelős vezető is moszados volt Iránban.

A Hezbollah, mint más elemzés is kiemelte, egy szárazföldi gerillacsoport, amely területvédelemre van berendezkedve. Katonai működése decentralizált. Az tévesztette meg a zsidókat, hogy a politikai és egyéb vezetést likvidálták, de nyilván nem tudnak milyen egyes alegységig eljutni, amelyek központi vezetés hiányában is képesek tevékenységet önállóan kifejteni. A párt és állami működést mutató struktúra nyilván más, ott érzékeny veszteség a felsővezetők elvesztése, de ez a területvédelmet nem érinti.

(Szent Korona Rádió)

Egy rövid elemzés Izrael libanoni szárazföldi offenzívájáról

Kitört a harmadik libanoni háború: Rakétazápor hull Tel-Avivra

Ahmadinezsád: Az iráni Moszadért felelős elhárítás főnöke egy Moszad-ügynök volt