Jó hír a gyermekes családoknak – Újabb támogatások lépnek életbe októbertől

Újabb intézkedések lépnek életbe a gyermekes családok támogatására: október 1-jétől könnyebben vehetik igénybe a csok pluszt, a falusi csok-ot és a Babaváró támogatást a speciálisan adózók és az őstermelők – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szombaton.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A tárca közlemény szerint októbertől több tízezer speciálisan adózó önfoglalkoztató számára válik egyszerűbbé a csok plusz, a falusi csok és a Babaváró támogatás igénybevétele. Az egyszerűsítés jellemzően a KATA-t, átalányadót választó egyéni vállalkozókat, valamint mezőgazdasági őstermelőket érinti.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddigi 10, illetve 20 százalék helyett akár a bevételük 50 százalékát vehetik figyelembe jövedelemként a hitelbírálatnál. Így könnyebben tudnak saját otthonhoz jutni államilag támogatott 15, 30, illetve 50 millió forintos csok plusz-kölcsönnel, melyet a kormány egyszerre kombinált kamattámogatással és részleges tartozáselengedéssel, valamint szintén kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a Babaváró hitelt és a falusi csok-kölcsönt is. Mint írták:

A jogszabály továbbá lehetővé teszi számukra, hogy az igényléshez elegendő legyen egy év  –ezen jogviszonyban eltöltött – társadalombiztosítási jogviszony igazolása az eddig elvárt két, illetve három év helyett

Végezetül a közleményükben azt is kiemelték, hogy a módosítások egyszerűbbé teszik az államilag támogatott otthonteremtési programok elérését a speciálisan adózó önfoglalkoztatóknak és őstermelőknek.

Kezdődik a család hete

Egyre kevesebb gyerek születik és csökken a házasságkötések száma is

( Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)