Újjáéled a József főhercegi palota

A Szent György téri József főhercegi palota újjáépítése gőzerővel halad, visszahozva történelmi örökségünk egy pompás darabját. Az egykor elbontott épület eredeti formájában tér vissza, lenyűgöző részleteivel és díszes kerítésével, hogy újra méltó helyet foglaljon el a budai Várban. A palota a jövőben az Alkotmánybíróság otthona lesz, ezzel is erősítve nemzeti múltunk újragondolt jelenét.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Szent György téri József főhercegi palota újjáépítése a tervezett ütemben halad – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi oldalán.

A közleményben azt írták, megkezdődött a József főhercegi palota kertjét szegélyező díszes kerítés építése. A dolgozók az alapozást követően elkezdték a főhercegi palotától északra húzódó József-kert tekintélyes kerítésfalának, a lodzsának az építését.

A munkálatok jelenlegi fázisában a szakemberek a tetősíkok találkozásánál már felhelyezték a horganylemezből készült, lángmotívumokban végződő gerincelemeket és csúcsdíszeket. Zajlik a homlokzati elemek beépítése, melynek során a lábazatra faragott köveket, ezek fölé pedig nagy teherbírású tartókonzolokra szerelt, könnyített burkolati rendszert építenek ki.

Hosszú múlt áll az épület mögött

A palotához stílusában szervesen illeszkedő építmény eredetileg 1906-ra készült el. Északról és délről kapuzat fogta közre, amelynek nyílásában kétszárnyú kovácsoltvas kapuszerkezet, oromzatán a főhercegi címer és a korona kapott helyet. A kerti lodzsát egy-egy bástyaszerű torony zárta le, amelynek gúla formájú sisakját sasmadaras szobordíszek ékesítették. Az építmény kerti oldalán árkádsor, emeleti részén pedig ión oszlopsor állt, ezek tartották a pergola gerendázatát – hívták fel rá a figyelmet a közleményben.

A díszes kerítés szinte sértetlenül vészelte át a II. világháborút, csupán a déli toronysisak és a pergola sérült meg. Ennek ellenére a háborút követően a teljes építményt elbontották, helyén hosszú évtizedekig elhanyagolt rommező állt. A Nemzeti Hauszmann Programban most eredeti formájában állítják helyre a kerti lodzsát és a hozzá kapcsolódó kapuzatokat is.

Habsburg-Lotaringiai József Károly főherceg palotája 1906-ra készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban. Az épület Budapest 1944–45-ös ostroma idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, ennek ellenére 1968-ban felrobbantották. A palotát eredeti állapotában építik újjá, amely a jövőben az Alkotmánybíróság méltó otthona lesz.

Nevetve rombolták a kommunisták a Budai várat

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)