Szorítják ki az ukrán erőket a kurszki területről

A Kurszki területre történt ukrán betörésre reagáló orosz erők több irányból is visszaszorítják a kijevi csapatokat – jelentette hétfőn a moszkvai védelmi minisztérium. Az ukránok tűzszönetrők tárgyalnának, Putyin már nem, csak akkor, ha megkapja, amit akar.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A jelentés két orosz település felszabadításáról számolt be. Az egyik, Uszpenovka 24 kilométerre nyugatra fekszik Szudzsa városától, a kijevi behatolás központi csomópontjától. A másik település, Borkij, 14 kilométerre délkeletre fekszik Szudzsától.

A minisztérium hét másik falut is felsorolt, amelyek közelében az elmúlt 24 órában az ukrán egységekre vereséget mértek, köztük egyet Szudzsától mindössze 11 kilométerre délre.

Kijev augusztusban több ezer katonát küldött át az Oroszországgal közös északi határon. Volodimir Zelenszkij ukrán vezető azt állította, hogy a hadművelet egy „győzelmi terv” része, amelyet még ebben a hónapban szándékozik benyújtani az amerikai kormánynak megfontolásra. Az amerikai támogatást kulcsfontosságúnak tartják a kijevi stratégia végrehajtásához.

Az orosz becslések szerint a Kurszk környéki hadművelet ukrán áldozatainak száma a legutóbbi jelentés szerint elérte a 13 800-at.

A múlt héten az orosz hadsereg tíz település felszabadításáról számolt be a Kurszki területen. Zelenszkij megerősítette az orosz ellentámadást, és azt állította, hogy Ukrajna ennek megfelelően tervezte azt.

Ukrán panaszok

„Sokan … haltak meg, sok felszerelés megsemmisült (a kurszki régióban)” – idézte a tévécsatorna az ukrán fegyveres erők egyik Vaszilij nevű katonatisztjét.

Más ukrán katonák megerősítették a CNN-nek, hogy a régió elleni támadás ugyanolyan súlyos veszteségekkel járt, mint amilyeneket a front más részein elszenvedtek. Ugyanakkor – tették hozzá a katonák – egyre nehezebb a helyzetük a kurszki térségben.

Az ukrán fegyveres erők több egysége is elmondta, hogy nehéz felvenni a kapcsolatot a kurszki régióban lévő parancsnokaikkal: a GPS-jeleket zavarják, és a régió egyes részein nem működik a Starlink sem.

Hamis zászlós hadművelet

Korábban hétfőn az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) azt állította, hogy Kijev hamis zászlós támadás megrendezését fontolgatja egy gyermekintézmény ellen a saját területén. Oroszország vádolása az „embertelen provokációval” segítené az ukrán kormányt abban, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra és szövetségeseire, hogy engedélyezzék fegyvereik használatát nagy hatótávolságú csapásokhoz mélyen Oroszország belsejében – állította az ügynökség.

Ukrajna készen állhat arra, hogy a frontvonal bizonyos részein befagyassza az ellenségeskedést Oroszországgal – jelentette a Bild című német bulvárlap Volodimir Zelenszkij felülvizsgált stratégiájára hivatkozva. Az ukrán vezető konfliktusra vonatkozó terve állítólag azon is múlik, hogy a nyugati támogatók megengedik-e Kijevnek, hogy az általuk biztosított nagy hatótávolságú rakétákat mélyen Oroszországon belüli célpontok találatára használja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még júliusban világossá tette, hogy Moszkva nem érdekelt egy „tűzszünetben vagy valamiféle szünetben, amelyet a kijevi rezsim a veszteségek pótlására, átcsoportosításra és újrafegyverkezésre használhatna fel”.

„Oroszország a konfliktus teljes és végleges befejezése mellett van” – mondta akkor Putyin.

Egy hónappal korábban az orosz államfő azonnali tűzszünetet javasolt azzal a feltétellel, hogy Ukrajna jogilag kötelező garanciákat ad arra, hogy nem törekszik a NATO-hoz való csatlakozásra, és kivonja csapatait az Oroszország által igényelt területekről. Kijev és nyugati támogatói gyorsan elutasították az útitervet.

Egy szombati cikkében a Bild azt állította, hogy Zelenszkij azt tervezi, hogy a következő hetekben az Egyesült Államokba utazik, és bemutatja átdolgozott stratégiáját Joe Biden elnöknek, valamint a demokrata jelölt Kamala Harrisnek és republikánus riválisának, Donald Trumpnak.

A német lap szerint a főbb pontok között szerepel „a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek mélyen Oroszország belsejében való telepítésének engedélyezése iránti követelés, valamint Ukrajna hajlandósága a front bizonyos szakaszain a helyi tűzszünet elfogadására, és így a helyzet ideiglenes befagyasztására”.

A múlt hónapban Zelenszkij elárulta, hogy szeptemberben szándékozik bemutatni „győzelmi tervét” az amerikai elnöknek. Utalt arra, hogy a terv valószínűleg azt tartalmazza, hogy több pénzt és fegyvert kérnek az Egyesült Államoktól, és azt mondta, hogy a győzelem attól függ, hogy Washington megadja-e Kijevnek „azt, ami ebben a tervben szerepel”.

(Orosz Hírek)

Az orosz olajfúrótorony elleni támadás véres kudarcba fulladt, Kurszkban ellentámadásba mentek át a ruszkik

Putyin szerint az orosz hadsereg jelentősen előretört a Donyec-medencében