A kínai rendőrök után most innen is érkeznek

Magyarország és Ausztria belügyminiszterei által 2020-ban kötött megállapodás keretében további hét osztrák rendőr csatlakozott a magyar határvédelmi erőkhöz, hogy közösen lépjenek fel az illegális migráció és az embercsempészek ellen. Szeptember közepétől már közel 50 osztrák rendőr segíti a magyar kollégákat a közös járőrszolgálatok során, elsősorban Magyarország déli határszakaszain.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Magyarország és Ausztria belügyminiszterei 2020-ban kötöttek megállapodást, így az osztrák rendőrök folyamatosan segítik az Európai Unió külső határainak védelmét, az illegális migráció és az embercsempészek elleni fellépést – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata hétfőn a police.hu oldalon.

A kontingensben jelenleg szolgáló tizennyolc osztrák rendőr mellé hétfőn további hét csatlakozott.

A tervek szerint szeptember közepétől már összesen 48-50 osztrák rendőr segíti a magyar kollégák munkáját a közös járőrszolgálatoknál.

Az osztrák rendőrök a magyarországi tevékenységük alatt saját egyenruhájukat és felszerelésüket viselik. A magyar jogszabályokkal összhangban, kizárólag magyar rendőrökkel együtt intézkednek. Hozzátették, hogy a közös járőrszolgálatokat elsősorban Magyarország déli határszakaszain végeznek. Főként a határ menti településeket és közutakat ellenőrzik.

Mint írtuk, Rétvári Bence még év elején nyilatkozott arról, hogy Magyarország Belügyminisztériuma és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma két együttműködési megállapodást írt alá 2024. február 16-án. Az egyik a már fennálló rendészeti együttműködés megerősítéséről, a másik pedig a közös járőrszolgálat ellátásáról szól.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar rendőrök segítik a horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton, osztrák rendőrök is láttak már el szolgálatot a Balatonnál, emellett a magyar rendőri együttműködések nagyon széles körűek: a magyar rendőrök francia, holland, német (vasúti ellenőrzés), román, szlovák, szlovén, szerb, török rendőrökkel, és az amerikai FBI-jal is dolgoztak már együtt.

A kínai rendőrök segítségével épül egy megfigyelő rendszer Magyarországon?

(Index nyomán Szent Korona Rádió)