Lezuhant az első ukrán F-16-os – Saját Patriot lőtte le?

Az ukrán hadsereg hivatalosan megerősítette egy nyugati szállításokból származó F-16-os vadászgép és pilótája elvesztését, de az incidens okát nem közölte.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az ukrán vezérkar szerint az incidens akkor történt, amikor az F-16-os vadászgépeket „a légvédelmi rakétaerők egységeivel együtt” vetették be egy összehangolt orosz csapás visszaverésére a hét elején. Egy bizonyos ponton „megszakadt a kommunikáció az egyik repülőgéppel”, mielőtt megerősítették, hogy az „lezuhant”.

A kijevi védelmi minisztérium különbizottságot hozott létre az incidens okának kivizsgálására, de Mariana Bezuhla ukrán parlamenti képviselő úgy véli, hogy a hadsereg megpróbálhatja alulértékelni az esetet.

„Információim szerint az Olekszij „Holdhal” Mesz által vezetett F-16-ost az egységek közötti diszkoordináció miatt találta el egy Patriot légvédelmi rakétarendszer” – írta Bezuhla a Telegramon, megjegyezve, hogy minden eddigi hivatalos jelentés kitart amellett, hogy csupán »elvesztette az irányítást« a gép felett.

„A háború az háború, az ilyen epizódok lehetségesek. De a hazugság kultúrája…a katonai döntések olyan irányítási rendszeréhez vezet, amely nem javul az igazság alapján, a következetesen összegyűjtött elemzések alapján, hanem romlik, sőt összeomlik, amint azt Pokrovszk közelében látjuk.” – tette hozzá.

Az ukrán légierő egyik forrása az állami irányítású Amerika Hangjának elmondta, hogy a lehetséges okok között, amelyeket vizsgálnak, szerepel a pilóta hibája, a műszaki meghibásodás és az ukrán légvédelem „baráti tüze”. Egy másik forrás arról tájékoztatta a CNN-t, hogy az ukrán erők nem hiszik, hogy pilótahiba volt az ok.

Hétfőn Oroszország „masszív, nagy pontosságú támadást” hajtott végre nagy hatótávolságú légi és tengeri fegyverekkel és drónokkal, célba véve az ukrán védelmi ipari komplexum számára létfontosságú energetikai létesítményeket, valamint több, nyugatról szállított lőszert tároló repülőteret – közölte a védelmi minisztérium.

Az ukrán légierő azt állította, hogy a lezuhant pilóta, Olekszij Mesz, aki egyike azon keveseknek, akiket Nyugaton képeztek ki F-16-osok vezetésére, sikerült lelőnie „három cirkálórakétát és egy csapásmérő UAV-t”. Az ukrán légierő az F-16-os megsemmisülésének okáról hallgatott.

Arra a kérdésre, hogy „van-e esély arra, hogy ezt az F-16-ost az egyik Patriot rakéta baráti tűzzel lőtte le”, a Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh így válaszolt: „Ezzel tényleg az ukránoknak kellene foglalkozniuk”.

„Az Egyesült Államokat nem kérték fel arra, hogy részt vegyen az incidens kivizsgálásában” – tette hozzá Singh. „Szóval, ami azt illeti, hogy a pilóta baráti tűz következtében halt-e meg, erről nem tudok nyilatkozni”.

Bezuhla Volodimir Zelenszkij elnök Nép Szolgája pártjának tagja, és a parlament nemzetbiztonsági albizottságának elnökhelyettese. A magas rangú katonai tisztviselőkkel szembeni ismételt kritikája miatt felkerült a hírhedt ukrán Mirotvorec adarbázisba, amelyet gyakran „ukrán halállistaként” emlegetnek.

(Orosz Hírek)

Most már biztos – Megérkeztek az első F–16-osok Ukrajnába

Az orosz pilóták elárulták mennyire tartanak az ukrán F-16-osoktók