Ciszjordánia palesztinok lakta településeire csaptak le a zsidók

Példátlanul nagy terrorakciót indítottak a zsidók a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló terület ellen. A zsidó telepesek után ismételten a hadsereg is a terület palesztinjai ellen vonult. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Masszív biztonsági műveletet indítottak az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Ciszjordánia palesztin fennhatóságú településein – írja a BBC. Az izraeliek szerint „terrorellenes műveletről” van szó, amit legalább négy városban – Dzseninben, Tulkaremben, Nábluszban és Tubászban – hajtanak végre. Palesztin források szerint a hadműveletben már legalább 9 palesztin életét vesztette (nem sokkal korábban 11 halottról közöltek adatokat), ezt utóbb az IDF is elismerte a Times of Israel szerint. Azt nem tudni, az izraeliek közt vannak-e sérültek.

A BBC szerint az izraeli támadás a legnagyobb ilyen akció a 2000–2005 közötti második intifáda óta, már-már példátlan, hogy ennyi települést egyszerre rohanjanak le. A médium tudósítója szerint az elmúlt tíz hónapban több összecsapás zajlott már le az izraeli erők és a palesztinok közt a térségben, de ami most történik, az egészen más. Dzseninben például a városba csak egy úton lehet ki- és bejutni, a város kórházait is szigorúan ellenőrzik. Az izraeli erők pár órára megszállták a Fará menekülttábor egészségügyi komplexumát a Vörös Félhold szerint.

Úgy tudni, Dzsenin menekülttáborában fegyveres összecsapások történtek, egy autót pedig légicsapás ért. Nábluszban is menekülttáborokat rohant le az IDF, míg a Tubász környéki Fará tábort dróntámadás érte. A BBC jeruzsálemi tudósítója szerint több száz izraeli katona nyomult be Ciszjordánia északi részére, légitámadások zajlanak, több településről fegyverropogást hallani. Az IDF szerint több robbanószerkezetet semlegesítettek, több fegyvert lefoglaltak már.

Jiszráel Kác izraeli külügyminiszter azt mondta, a hadsereg teljes erejével az iráni iszlamista terrorista infrastruktúra megsemmisítésére tör. Kác szerint Irán „második frontot” akar nyitni a térségben Gáza után, amire hasonló eltökéltséggel kell válaszolniuk, mint a Gázai övezetben tették. „Ez egy háború, és meg kell nyernünk” – mondta a miniszter.

A palesztin elnökség is közleményt adott ki, ami szerint „irtózatos és veszélyes eredményei” lehetnek az erőszak fokozásának. Nabil Abu Rudejneh elnöki szóvivő azt mondta a Vafa hírügynökségnek, hogy az izraeli támadás „a népünk, földünk és szent helyeink elleni átfogó háború folytatása”. Hozzátette, a helyzetért az Egyesült Államok is felelős, aminek be kell avatkoznia, hogy megállítsa az eszkalációt. Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök is megszakította szaúd-arábiai látogatását a történtek miatt. Az ENSZ Emberi Jogi Irodája ugyanekkor (OHCHR) elítélte Izrael „fokozódó katonai válaszadását”.

Ellehetetlenítik a palesztin mezőgazdálkodást Ciszjordániában a zsidó telepesek

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)