Lázár János a NER-lovagoknak: tessék a kasszához fáradni!

Teltház előtt kemény, határozott, olykor kritikus hangvételben beszélt a Tranzit utolsó napján Lázár János a PestiSrácok-színpadon. Füssy Angéla beszámolóját közöljük változtatás nélkül, mert Lázár János mindig mond érdekeseket, és egyébként ő az egyik olyan kevés fideszes, aki mond bírálatot és mer kritizálni is ott, ahol kell.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az építési és közlekedési miniszter több ciklusos polgármesterség és hosszú kormányzati politikai tapasztalatok alapján értékelte nem csak az önkormányzati választások eredményét, hanem a Magyar Péter jelenséget is. Őszintén kimondta, hogy közösségeinkben elbizonytalanodást tapasztal és vissza kell nyernünk a saját táborunkban is sokak bizalmát. A győzelemhez szerinte nem elegendő a hagyományos politikai munka, ki kell menni az utcára az emberek közé, vállalni a vitákat. Sokkal több szív, szenvedély és lélek kell! – mondta.

Kitért a “mészároslőrincezésre” is, amiben szerinte szintén vállalni kell a párbeszédet a vitát. Ő személy szerint úgy látja, hogy jó hogy nem külföldi tulajdonú, nagy cégek zsebébe megy a profit, hanem magyar nagyvállalatok épülnek, de ezeknek a vállalkozásoknak, ahogy fogalmazott, “a NER nyerteseinek” vissza kell fáradniuk a kasszákhoz és többet kell visszatenniük a közösbe.

Hogyan kell választást nyerni? – ez volt a fő kérdése a Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott pódiumbeszélgetésnek a Tranziton, a PestiSrácok-sátorban. Lázár János Kroó Zita kolléganőnk kérdéseire úgy összegezte a választási eredményeket, hogy összességében, ha a listás eredményeket nézzük, a kormányzó pártok olyan eredményt értek el, ami 14 év kormányzás után történelmi győzelemnek mondható. “Értek bennünket meglepetések, pozitív, de negatív értelemben is. A párt és a polgármester megítélése eltér egymástól. Ahol a polgármester eredménye és a listára leadott eredmény között nagy a különbség, abból tanulni kell, ahol a politikai közösségünk alul maradt és a polgármesterjelöltünk nyert, a segítségét kell kérnünk abban, hogy megértsük, mi az oka ennek a különbségnek” – mondta.

Településenként, közösségenként kell kielemeznünk, hogy ahol nem nekünk szavaztak bizalmat június 9-én, ott miért lett elege belőlünk az embereknek – fogalmazott a közlekedési és építési miniszter.

Meglátása szerint a vidék-urbánus ellentét az utóbbi időben nem csökkent, időnként inkább fokozódik. Eltér a különböző helyeken élők gondolkozása, mindenhol máshogyan kell politizálni. Vannak “latte avokado polgármestereink” is, mint Cser-Palkovics András, máshol a “birsalmapálinka típusú” vidéki, kistelepülési, falusi polgármestereink. Nem mindenhol ugyanazt kell kínálni – utalt az előadás címére Lázár János, mely a Latte avokádó, vagy birsalmapálinka? volt.

A megyei jogú városok listás eredményeit érdemes áttekinteni, kielemezni és levonni a tanulságokat, közösségenként. Ahol elvesztettük a bizalmat, ott bele kell állni a csatákba és vissza kell szerezni. Miskolc, Salgótarján vagy Eger a jó példa arra, hogy baloldali fellegvárakban is van a helyi jobboldali politikára igény. Azt kell okosan kitalálni, hol, melyik közösségben és milyen társadalmi rétegben, mit kell kínálni

-vélekedett Lázár János arról, mi a győzelem receptje. A miniszter elutasítja azt a kampánytaktikát, hogy a pártlogótól megszabadulva, azt rejtve, valami mást mutatva szálljon ringbe egy fideszes jelölt.

Én a nyílt beszéd híve vagyok, nem a hazudozásé. Aki ami, vállalja fel! Amikor azt akarjuk mutatni, hogy nem azok vagyunk amik valójában, az mindig hiteltelenít, nem is hiszik el nekünk

– fogalmazott Lázár János.

Meglátása szerint a fővárosban Szentkirályi Alexandra a Fidesz-KDNP eddigi legjobb jelöltje volt, és nem értett egyet a visszalépésével. Olyan volt szerinte, mint 19-re lapot húzni. Kockázatvállalás! Vitézy Dávid pedig még ezzel az óriási előnnyel sem tudott élni, ezáltal sem tudott nyerni. Ahogy fogalmazott, tálcán kínálták neki Budapestet. Karácsony nem csinált semmit. Aki nem csinál semmit, az nem hibázik.

Én jobban szeretem a világos beszédet. Egy erős, saját lábán álló, önálló jelölt kell, nincs szükségünk arra, hogy mástól lízingeljünk

-jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy együttműködés szempontjából mi a jobb, kinek a győzelmének szurkolt inkább a hajrában, Vitézy vagy Karácsony, Sándor György humoristát idézte:

Egyenlő pályák, egyenlő esélyek. Én kerékpárral megyek.

A főváros mindig más volt, liberálisabb, nyitottabb és ott immunisabbak az emberek – ez az oka Lázár János szerint annak, hogy baloldali jelöltek nyerni tudtak budapesti kerületeket, súlyos korrupciós ügyek árnyékában. A főváros jövőjéről úgy fogalmazott, hogy azt sem lehet tudni, meg tud-e majd alakulni a közgyűlés, el tudnak-e fogadni egy költségvetést. Amit ő lát, az a káosz.

A baloldali, ellenzéki polgármesterek munkáját érdemes megnézni, ott ahol 2019-ben nyertek, azt, hogy azok a városok hol állnak fejlettségben. Lázár tapasztalata az, hogy nincs eredmény. Ezeken a településeken érdemben nem történt semmi. A kapott lehetőséggel vagy nem, vagy csak nagyon kis mértékben tudnak élni. Az ok, amiért mégis nyerni tudnak az az, hogy egyre általánosabbak válik: az emberek nem valami mellett, hanem valami ellen szavaztak.

Arra kell felkészülni, hogy a politika egyre inkább csatatér lesz -vélekedett Lázár János.

Kifejtette, hogy a politika élmények versenye lett, pillanatnyi élmények döntenek el választásokat. Új típusú közösségi élmények képesek rövid idő alatt 30 százalékra repíteni egy új pártot – utalt a Magyar Péter-TISZA Párt jelenségre.

Ennek a jelenségnek a megértése a 26-os választások tétje. Aki szerint ezt nem kell komolyan venni, mert csak pillanatnyi hangulat ami történik, az szerintem óriásit téved. Aki 3 hónap alatt 30 százalékos pártot tudott felépíteni, azt komolyan kell venni

– hangsúlyozta Lázár János.

Hozzátette, sebességváltásra van szükség és több energiára. Az lehetetlen, hogy a Fidesz elveszítse az utcát és ne menjen az emberek közé, ne vállalja a vitákat.

Ki kell tudni állni, ki kell merni állni. Én 70 településen jártam és ebből 36-ban győzelem született. Voltak rossz tapasztalataim a saját politikai közösségemben: zártkörű rendezvények, ahol a helyi jelölt nem akart kiállni az utcára, oda, ahol pofon is verhetnek bennünket. Így nem lehet nyerni

-vélekedett.

Saját tapasztalata szerint nem megspórolható az emberekkel való kommunikáció, nem lehet lemondani az emberek meggyőzéséről. El kell menni házról-házról. És vállalni kell a vitákat. A Magyar Péter-jelenséget Lázár úgy látja, hogy az nem lenne a Novák-ügy, a kegyelmi botrány nélkül. És ha nincs Magyar Péter jelenség, más eredmény született volna a választáson. Kegyelmet adni egy pedofilügyben érintett elítéltnek, az a kivégzése annak a politikának, amit a családokért elvégeztünk az elmúlt években. És ami történt, a mai napig nincs kellőképpen feldolgozva. Folt esett a becsületünkön, gennyed a seb a lábunkon, amit nem kezelünk és így nem fog gyógyulni, anélkül pedig le kell majd vágni – véli Lázár János.

A miniszter kijelentette, hogy tapasztalatai szerint közösségeinkben elbizonytalanodás van. A kérdés az, hogy ezekben a zavaros időkben kire merik majd bízni az ország vezetését. A győzelemhez szerinte sokkal több szív, szenvedély és lélek kell, a hagyományos politikai munka nem elég.

Magyar Péternél maradva, némiképp a TISZA Párt elnöke éppen aktuális kórházi cirkuszára reflektálva Lázár János megjegyezte, hogy a klímaváltozás olyan kihívások elé állít bennünket, aminek az intézményrendszerünk a jelenlegi formájában nincs felkészülve. Júliusban három héten át volt egybefüggően 40 fok körüli hőség, most két hete. Ezért mennek tönkre a klímák. Ezt nem bírják a kórházak és nem bírnák az iskolák sem, ha már nyitva lennének. Ez az ország nem erre van berendezkedve.

Új feladat, nagyon komoly kihívás lesz a közszolgáltatásban ezt megoldani, mert az ország nem állhat meg július, augusztus hónapokban, buszokat, vonatokat sem lehet leállítani amíg ekkora hőség van, márpedig azt jósolják, hogy a következő időszakban az idei volt a legenyhébb nyarunk. Szóba került a tömegközlekedés ügye, ami, mint mondta 4 és fél millió embert érint. Ennyien használják a tömegközlekedést. A BKK, a Volán és a MÁV szolgáltatásainak összevonása egy bérletbe szerinte egy olyan komoly dolog, amivel Budapesten akár választást is lehetett volna nyerni. 180 ezer diák vett 1850 forintért országbérletet, amivel az egész országban bármivel bárhova utazhat. Lázár elárulta, hogy nemrég tett le a kormány asztalára egy ötpontos akciótervet a tömegközlekedés további fejlesztésére, ami a járműbeszerzéseken át utaskomfort javító intézkedésekig több fontos intézkedést javasol.

Téma volt a fiatalok megszólításának kérdése, hogyan is kellene jól, hatékonyabban csinálni. A miniszter emlékeztetett, hogy a kormány sok intézményt hozott létre annak érdekében, hogy ajánlatot tegyen egy másik világra a fiatalok számára. Óriási a verseny, amelyben a lokális nemzetben gondolkodó közösségek mindig hátrányban vannak a globális közösségek erejével szemben.

Fel kell venni a kesztyűt és vitatkozni kell – húzta alá Lázár János. Oda kell menni ebbe a milliőbe és próbálni ajánlatot tenni a fiataloknak, olyan ajánlatot, amire vevők. Úgy látja, a jobboldali politikai közösségben az kellene, hogy igazi munkával lehessen előrejutni, lépésről lépésre, nem kapcsolatokra mutatva. Először helyben betölteni feladatot és úgy haladni felfelé, mert ahogy fogalmazott, nem szerencsés az, ha valaki túl fiatalon túl nagy felelősséget, feladatot kap.

A beszélgetés végén gazdasági kérdéseké volt a terep, melyeket a közönség tehetett fel. Lázár úgy fogalmazott, szerinte a vitákban a Mészáros Lőrincezés elől sem szabad kitérni. Személyes véleménye az, hogy míg a múltban a külföldi nagyvállalatok vitték el a profitot, addig most magyar nagyvállalatok épülnek. Mészáros Lőrinc az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója és jól csinálja. Szíj Lászlóról az útépítésben ugyan ezt lehet elmondani. Amit csinálnak, azt jól csinálják, a minőségre nincs panasz.

A kérdés az, hogy valaki ezt a gazdasági, anyagi helyzetét mire használja – hangsúlyozta. Megyei szinten is ez a helyzet. Minden megyében kiemelkedett egy-két olyan vállalkozás, akik a top 200-ban is benne vannak. Fontos cél, hogy erős hazai vállalkozások legyenek, ebből a célunkból egy centit sem szabad meghátrálni, mert a vállalkozói réteg lesz a fő szövetséges a következő időszakban. De…

Lázár János szerint elengedhetetlen, hogy ezek a nagyvállalkozások többet és hatékonyabban tegyenek vissza a közösbe és ne csak futballklubokat támogassanak, hanem építsenek iskolát, óvodát, újítsanak fel kórházakat.

A NER győztesei fáradjanak vissza a kasszához és fordítsanak vissza többet, és ne csak fociba – fogalmazott.

Mert az jó, hogy magyarok kezében van a tőke, a pénz, a kérdés, hogy a haza is gyarapszik-e általuk, erre kellenek pozitív példák – jelentette ki.

(PestiSrácok)