Jó ez az AI: gombamérgezést kaptak, mert egy mesterséges intelligenciával generált könyvet használtak

A mesterséges intelligencia elterjedése sajnos megadta azt a lehetőséget, hogy bárki tud akár egy könyvnyi szöveget generálni, amit aztán az interneten értékesíthet. Egy ilyen könyvre támaszkodott az a brit család, aki gombamérgezést kapott, mert a “szakkönyv” téves információkat tartalmazott.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Kezd potenciálisan halálos veszéllyé válni, hogy az internetet gombamód ellepik a mesterséges intelligenciával generált könyvek. A gond pedig konkrétan érinti a gombákat is, melyekről közismert, hogy az egyes fajtáikat nehéz megkülönböztetni, pedig egy kis eltérés is lehet végzetes.

Pedig a jelek szerint gombaútmutató könyveket is generálnak már a mesterséges intelligenciával, majd ezeket a neten árulják. Miközben simán lehet, hogy az MI biztonságosnak mond egy mérgező gombát.

Egy esetben pedig úgy tűnik, már baj is származott ebből: a The Deep View hírlevél szerkesztői felfigyeltek egy Reddit-bejegyzésre, melynek szerzője arról ír, hogy a családja gombamérgezést szenvedett, miután egy MI-generált gombaazonosító könyvet használt.

A brit család „egy nagy online kereskedőtől” szerezte be a könyvet, melynek leírása azt ígérte, hogy a segítségével a kezdők is biztonsággal vághatnak bele a gombászásba. Miután betegek lettek, alaposabban megvizsgálták a könyvet, és egy sor bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy annak szerzője bizonyára nem más, mint az AI.

Az egyik ilyen, hogy egy ajánlás után a könyv szövegében benne maradt az a szövegrészlet, hogy „Jelezd, ha van még valami, amiben tudok segíteni” – egy könyv ritkán folytat párbeszédet az olvasóval, mint az ismert.

Szintén árulkodó jel volt, hogy a szakértőként feltüntetett szerző nevére rákeresve nem találtak semmit az interneten. A nem nevesített online kereskedő időközben törölte az oldalt. Ami igazán problémás, az az, hogy előzetesen semmilyen jelzést nem adtak arra, hogy az adott kötetet az MI írta.

Saját kódját írta át a kísérleti mesterséges intelligencia

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)