Globális antiglobalizmus? Újabb ország csatlakozna a BRICS-hez

Egyre vonzóbb a BRICS, így egyre többen is csatlakoznának hozzá. Vajon a rohamos bővüléssel meg tudja tartani alapelveit? Tud egy valódi alternatív gazdasági szövetség lenni? 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Azerbajdzsán benyújtotta a BRICS-hez való csatlakozási kérelmét – közölte Aikhan Hajizadeh, a köztársasági külügyminisztérium sajtószolgálatának vezetője.

“Azerbajdzsán már hivatalosan is benyújtotta a kérelmet” – mondta a szóvivő.

A BRICS egy 2006-ban létrehozott kormányközi szervezet. Tagjai Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika, Egyiptom, Etiópia, Irán és az Egyesült Arab Emírségek.

Július elején Azerbajdzsán és Kína közös nyilatkozatot fogadott el a stratégiai partnerség létrehozásáról, amelyben az azerbajdzsáni fél kifejezte a BRICS-hez való csatlakozási szándékát, a kínai fél pedig üdvözölte a Bakuval való együttműködést a szövetségen belül.

Vlagyimir Putyin és Ilham Alijev elnökök előző nap közzétett közös nyilatkozata szerint Azerbajdzsán érdekelt a BRICS-szel való együttműködés megerősítésében. A dokumentum hangsúlyozza, hogy Moszkva támogatja Bakunak ezt a törekvését.

Emellett Putyin meghívta Alijevet egy tájékoztató találkozóra, amelyet a BRICS-csúcstalálkozó keretében tartanak idén októberben Kazanyban. A jelentések szerint 10-15 baráti állam képviselői vesznek majd részt rajta.

Alakul a többpólusú világrend? Törökország is csatlakozik a BRICS-hez?

Vége az USA egyeduralmának – a BRICS-országok egységes pénzügyi platformot hoznak létre

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)