Digitális diktatúra – személyi helyett jön a QR-kód olvasó

Ahogy korábban már megírtuk a technokrácia új szintekre tör hazánkban is, készül a digitális állampolgár alkalmazás, amely teljes mértékben kiváltaná a személyes ügyintézéseket.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Szeptembertől mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, miután nem kell magunknál tartanunk a személyi igazolványt.

Ezt a Digitális Állampolgárság Program (DÁP), biztosítja, amely révén ősztől egyre több ügyet lehet mobil- és okostelefonról intézni

– írta a Világgazdaság.

Szeptember 1-jétől

„a digitális állampolgárság-szolgáltatások közül a nemzeti digitálisirattárca-szolgáltatás is elérhetővé válik. Ezt minden 14. életévét betöltött, személyazonosító okmánnyal és az alkalmazás működtetéséhez megfelelő operációs rendszerrel működő mobiltelefonnal rendelkező személy igénybe veheti”

– válaszolta a lapnak az Országos Rendőr-főkapitányság.

A DÁP applikációja már május óta letölthető, az alkalmazás generálja a személyi azonosításhoz szükséges QR-kódot, amelyet az igazoltatáskor a rendőr a néla lévő Novamobil eszközzel olvas le. (Ennek érdekében módosították a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény igazoltatásra vonatkozó rendelkezéseit.) A kód alapján az igazoltatott személy adatait az intézkedő rendőr által kiválasztott adatbázisokban a rendszer automatikusan ellenőrzi, eredményét pedig a Novamobil eszközön megjeleníti.

Azonban, ha a technikai feltételek nem biztosítottak a digitális azonosításhoz, a rendőr továbbra is kérheti a személyi igazolványt.

A DÁP-pal párhuzamosan folyik a a rendőrség Novamobil-eszközparkjának folyamatos fejlesztése és bővítése – közölte az ORFK.

“A DÁP digitális aláírásra is használható, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amit az Európai Unió minden tagországában elfogadnak”

– idézte a Világgazdaság a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát.

Az erkölcsi bizonyítvány az első digitális okmány

Dömötör Csaba emlékeztetett arra is, hogy „az első magyar digitális okmányfajta” az erkölcsi bizonyítvány lesz, amelyet egy gombnyomással lehet majd igényelni.

– az új applikáció segítségével mobiltelefonról lehet időpontot foglalni a kormányablakokba a legnépszerűbb ügytípusokban.

– az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot,

– vinni kell egy arcképes igazolványt – ami lehet személyi igazolvány,

– jogosítvány vagy útlevél,

– és egy olyan mobiltelefont, amelyre már telepítették a digitálisállampolgárság-appot.

Bár az Országos Rendőr-főkapitányság szerint akinek nem adottak a technikai feltételei, a hagyományos, papír alapú igazoltatás fogják alkalmazni, azonban tudjuk, hogyez nem fog sokáig tartani, hiszen előbb-utóbb mindenkit kötelezni fognak erre, mégha nem is egyértelmű rendelettel. Bár manapság majdnem mindenkinek van okostelefonja, a fiatalokat pedig egyáltalán nem érdekli, hogy eggyel több vagy kevesebb applikáció van e a telefonjukon, ahol le tudják őket követi.

Digitális diktatúra következő foka: jön az okmányokat kiváltó applikáció

Digitális diktatúra: illegálisan használt arcfelismerő rendszert a német rendőrség

(Vadhajtasok.hu nyomán Szent Korona Rádió)