Digitális diktatúra: illegálisan használt arcfelismerő rendszert a német rendőrség

Szászországban a rendőrség automatizált rendszám- és arcfelismerő rendszert vetett be. A helyi adatvédelmi hatóság azonban semmit sem tud erről, és alkotmányellenesnek tartja ezt a rendszert.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Vizsgálatok a szász belügyminisztériumban

Marit Hansen, Szászország adatvédelmi biztosa elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy a szászországi rendőrség korábban valós idejű rendszám- és arcfelismeréssel ellátott videómegfigyelést alkalmazott volna.

Hansen szerint a technológia alkalmazása alkotmányellenes – és most a szász belügyminisztériummal együtt ki akarja vizsgálni az ügyet. Ez derül ki a netzpolitik.org által közzétett panaszra adott válaszból.

A hatóság válaszában az áll: “Tekintettel a szövetségi alkotmánybíróságnak az automatizált rendszámtábla-felismeréssel kapcsolatos megelőző intézkedésekre vonatkozó állásfoglalásaira, nem lehet kétséges, hogy a közterületen egy térfigyelő kamera előtt elhaladó személyek arcképeinek valós idejű biometrikus feldolgozása és élőben történő összehasonlítása alkotmánysértő”.

A parlamenti vizsgálat “fényt derített rá”

Májusban a berlini képviselőházban egy kisebb vizsgálat és a netzpolitik.org által végzett kutatás során kiderült, hogy a szászországi rendőrség nagy felbontású kamerákkal és arcfelismerő rendszerrel felszerelt titkos megfigyelőrendszert használ. A kamerákat parkoló járművekre vagy helyhez rögzítettekre lehetett felszerelni. A rendőrség ezek segítségével megállapíthatja, hogy egy gyanús személy járt-e egy adott helyen.

A rendszer működésének részleteit Szászországban titokban tartják, mondta az nd-nek egy rendőrségi szóvivő. Egyelőre nem világos, hogy ez a “titkos intézkedésekre szolgáló megfigyelési technológia” a korábban Görlitzben használt “személyazonosító rendszer” (PerIS) egyik eleme-e. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy igen. A szászországi titkos megfigyelési technológia első ismert alkalmazása Berlinben történt a “határokon átnyúló bandabűnözés” területén. Ezeket a nyomozásokat a görlitz-i rendőrkapitányság folytatja, amely az első szászországi hatóságként szerezte be a PerIS-t 2020-ban.

Panasz a felügyeleti rendszer ellen

A jelentés megjelenése után Anne Herpertz, a Szász Kalózpárt politikusa panaszt tett az illetékes állami adatvédelmi hatóságnál . Herpertz “ijesztőnek” nevezte, hogy csak az ő kérése vezetett ahhoz, hogy a valós idejű arcfelismerés gyakorlatát megvitatták és kivizsgálták.

Az adatvédelmi biztos “naivnak” tartja, hogy elhiszi, miszerinta technológiát soha nem használták. Most sürgős tisztázást kér. A szászországi rendőrségi szolgálati törvény (SächsPVDG) 59. paragrafusa, amely lehetővé tette volna a biometrikus videós megfigyelést a határokon átnyúló bűnözés megelőzésére, már 2023 végén lejárt.

A szász adatvédelmi biztos most a Herpertzhez akar fordulni, amint minden kétséget kizáróan tisztázódik, hogy a görlitzi rendőrkapitányság milyen intézkedéseket és milyen mértékű beavatkozást hajtott végre a “személyazonosító rendszerrel”, és hogy ezeket az intézkedéseket kifejezetten bírói utasításra hozták-e vagy sem.

Agyonlőtték a késsel rendőrökre támadó iráni férfit Németországban

(Unser Mitteleuropa nyomán Szent Korona Rádió)