Egy férfi nyerte az olimpián a női ökölvívást

Az X és Y kromoszómákkal is rendelkező (tehát férfi) algériai Imane Khelif annak ellenére versenyezhetett a női ökölvívásban, hogy 2023-ban kizárták őt ebből a kategóriából, tekintve, hogy nem nő.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Védelmében azt hozza fel az algír, hogy a születési anyakönyvi kivonatán is nőként szerepel. Azt viszont kevesebben tudják, hogy az eredeti papírjait megváltoztatták, érdekes módon pont akkor, mikor a sport karrierje kezdődött.

A születési év valójában 1999, bár az arab kézírással írt születési dátumot nem lehet pontosan megfejteni. De úgy tűnik, hogy a születési anyakönyvi kivonatot nem 1999-ben állították ki, hanem sok évvel később – írja a Vadhajtások. A „kiállítás dátuma” rovatban ez áll: 2018/04/01, azaz körülbelül 19 évvel Imane Khelif születése után. A dokumentumon egy bélyegző is látható. A piros bélyegzőn pedig szintén jól felismerhető a 2018-as évszám. Nem csalás, nem ámítás és még csak nem is áprilisi tréfa.

Ennek fényében minden szégyenérzet nélkül nyerte sorra az idei női ökölvívás meccseit, porig alázva ezzel a világ legjobb női boxolóit, megfosztva őket az olimpiai éremtől és sajnos a becsületüktől is.

Tegnap este volt a döntő, amit egyhangú pontozással Imane Khelif nyert meg, pályafutása során először olimpiai bajnok lett női váltósúlyban.

„Minden követelménynek megfeleltem ahhoz, hogy ebben a versenyszámban indulhassak. Ugyanolyan nő vagyok, mint bármelyik másik nő, nőként születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez kétség sem férhet. Az engem becsmérlőket csak a siker ellenségeinek szoktam nevezni, a támadásaik pedig csak még édesebbé teszik a győzelmet”

– nyilatkozta Khelif a döntő után.

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetségre (IBA) is kitért, melynek versenyein 2018 óta vesz részt. Szerinte nagyon jól ismerik őt, tudják, mire képes és hogyan fejlődött az évek során, de ezeket a dolgokat már nem veszik figyelembe.

„Gyűlölnek engem és nem tudom, hogy miért. Egyetlen üzenetet küldök nekik: ezzel az aranyéremmel a méltóságom és a becsületem mindennél fontosabb”

– mondta a bokszoló. Tényleg ki sem lehet találni miért…

Imane Khelif egyike volt annak a két női bokszolónak, akiket az IBA nemi tesztekre hivatkozva kizárt a 2023-as világbajnokságról. A hivatalos orvosi állásfoglalást senki sem látta, csak a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) orosz elnöke hivatkozott rá, és hivatalosan annyit közöltek a tesztekről, hogy nem tesztoszteronszintet mértek, hanem „elkülönült és elismert vizsgálatot” folytattak.

Az olimpiát és a világsajtót is felkavaró ügy azóta sem állt meg, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, szerintük hibásak voltak az Imane Khelifen végzett tesztek, az elődöntő előtti napon pedig az IBA kaotikus sajtótájékoztatóján arról volt szó, hogy a szövetség orvosai korábban férfiakra jellemző tesztoszteronszintet mértek, de hozzátették, a két bokszoló nemzeti olimpiai szövetségének figyelmeztetése miatt nem árulhatnak el több részletet a teszteredményekről.

Most pedig, 2024-ben egy devianciával fertőzött, az eddigieket megszégyenítő olimpián egy férfi nyerte meg a női boxot. A világ pedig tapsol neki.

Idén az olimpián két férfi is döntőbe jutott a női boksz mezőnyben

Paródia olimpia: Saját székletük elfogyasztásával teszik immunissá az úszókat a Szajna fertőzéseire

“Élve kiherélni, lyukaikba égő parazsat tenni” – vélekedik a kalotaszegi esperes az olimpiai megnyitó szereplőiről

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)