Tudja-e, hogy melyik Magyarország legmélyebb tava?

Nemcsak mély, de gyönyörű is a bányató, ami hazánk egyik eldugott gyöngyszeme. Az egykori külszíni vasércbánya geológiai különlegességnek számít.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Aki Borsod vármegyében jár, semmiképp se hagyja ki a lélegzetelállító, egyedi kialakítású Rudabányai bányatavat, amit sokan tengerszemként emlegetnek. Az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó, érintetlen természetben található bányató közel 60 méteres mélységével Magyarország legmélyebb állóvize. A tó hossza 300 méter, szélessége nagyjából 80 méter, felszíne pedig nagyjából 24 hektár.

A Rudabányai tengerszem kialakulása egy bányához köthető: a helyi bánya 1986-ban bezárt, ám az itt maradt medret idővel feltöltötte a csapadék. A tengerszemet szürke és vörös sziklák határolják. Körülötte egy tanösvény is fut, így meglátogatását egyszerűen egybeköthetjük egy kis természetjárással.

Nevük ellenére a a tengerszemeknek egyébként nincs sok közük a tengerhez: az apró, általában édesvizű tavak elnevezése a Magas-Tátra lengyel oldalán található Halas-tó (Morskie Oko) tükörfordításából ered.

Ismét várja a túrázókat a Rám-szakadék

Teljesítménytúrával emlékezik a HVIM a selmeci harcos hallgatókra – Selmeci Őrjárat Emléktúra

Európa Amazonasa: Duna-Dráva-Mura vidéke

(Drive.hu nyomán Szent Korona Rádió)