Teljesítménytúrával emlékezik a HVIM a selmeci harcos hallgatókra – Selmeci Őrjárat Emléktúra

Idén is megrendezésre kerül a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Hazajáró közös szervezésű felvidéki túrája a Selmeci Őrjárat Emléktúra. A gyönyörű helyszínen lezajló túrán két távon próbálhatják ki magukat a résztvevők. Részletek alább. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A túra emléket állít a selmeci diákoknak, akik 1918-ban tanúbizonyságot tettek hazaszeretetükről és kötelességtudatukról. Ennek során megemlékezhetünk a két hősi halált halt hallgatóról, Baumerth Károlyról és Hurtay Györgyről. Az emlékezés mellett a szervezők igyekeznek a lehető legtöbbet megmutatni a Selmeci-hegység természeti- és ipartörténeti értékeiből. A teljesítménytúra útvonala érint 6 bányatavat és további 3 tóra nyílik rálátás, melyek mindegyike az UNESCO világörökségének részét képezi.

Rajt és cél: Bacsófalvi-tó, Parkoló a büfékkel szemben

Kötelező előnevezés! Határidő: 2022.08.02. péntek – ITT

6. Selmeci Őrjárat Emléktúra:
Rajt: 08:30
Várható érkezési idő: 17:00
Nevezési díj: 2000 Ft vagy 6 euro
Táv: 21 km
Szintemelkedés: 680m

A vezetett túra a teljesítménytúrázók rajtját követően indul. Kérünk mindenkit, hogy legalább 20 perccel az indulás előtt érkezzen meg a rajthoz!

A túra útvonala az előző évek útvonalával megegyezik, 4 bányatavat is érint. A túra végeztével lehetőség nyílik a Bacsófalvi-tóban megmártózni, így érdemes fürdőruhát is bekészíteni.

A túra során a Keresztútnál frissítőpont várja majd a résztvevőket, de a Bacsófalvi-tónál, a Richňavai-tónál, Hegybányán és a Szitnyán vendéglátóipari egységekben is lehetőség nyílik a felfrissülésre.

3. Selmeci Őrjárat Teljesítménytúra:
Rajt: 08:00-08:30
Célzárás: 18:00
Nevezési díj: 2000 Ft vagy 6 euro
Táv: 27 km
Szintemelkedés: 1150 m
Szintidő: 9 óra

A teljesítménytúra útvonala: Bacsófalvi-tó – Richňavai-tó – Tó-nyereg – Kis-Tanád – Tanád – Paradicsomhegy – Vöröskút – Ottergrund-tó – Felső Róna – Hegybánya – Évike-tó – Keresztút – Tatár-rét – Szitnya – Tatár-rét – Bacsófalvi-tó
Letölthető GPX: ITT

A teljesítménytúra útvonala több helyen is jelöletlen vagy gyengén jelölt ösvényeken vezet, ahol a tájékozódást a szervezők által kihelyezett szalagok segítik. A Selmeci-hegységben egyre jelentősebb a medveállomány, ezért a biztonságos túra kedvéért a kevésbé forgalmas ösvényeken ajánlott zajt csapni. A túra frissítőpontjai: Sedlo pleso, Vöröskút, Keresztút, Bacsófalvi-tó.

Vendéglátóipari egységek a túra útvonalán: Bacsófalvi-tó, Richňavai-tó, Vöröskút, Felső Róna, Hegybánya, Szitnya, Bacsófalvi-tó.

A teljesítménytúra a Hadak Útja túrasorozat része. Mindegyik túratáv a Hazajáró Kupa része.

A túra Facebook eseménye ITT érhető el.

Szervezők:
Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
[email protected]
Hazajáró Honismereti és Turista Egylet
[email protected]
www.hazajaroegylet.hu

A Tábor ahol a harcosok születnek – interjú Barcsa-Turner Gáborral

(Szent Korona Rádió)