Megújulnak a Honvédség könnyű helikopterei

A tavaly ősszel nagyjavításra kiírt pályázat eredményesen zárult, egyetlen ajánlattevője a HeliControl Kft., hatszáz millió forintos megbízást nyert el. Hogy mi kerül ebben ennyibe?

Emlékeztetőül: néhány éve a légimentőktől jogi okok miatt kisoroltak kettő darab AS-350B típusú helikoptert. Ezekre lecsapott a Magyar Honvédség, átalakítás, jogi procedúra és más eljárások után vehették csak használatba a Mókusokat. Elsősorban kiképzési és jártasságfenntartási célokra használták ezeket, olyan intenzíven, hogy őszre már ki is kellett írni közbeszerzést a nagyjavításukra. Szerencsére ezúttal még időben, márciusban legalább az egyik még repült. (Előzményekért KATT)

Az elvégzendő munkálatok többsége időszakos jellegű, 144 havi, azaz 12 éves ciklust jelentenek. Gyakorlatilag az utolsó alátétig átvizsgáltatják a gépeket és cseréltetnek minden szükséges elemet, többek között a szélvédőket is, illetve minden mást, amiben nincsen további 600 üzemóra. Ez elvileg azt jelenti, hogy mostantól egy darabig nem szeretnének komolyabban hozzájuk nyúlni, igaz, másfél év alatt már ennyit beletekertek mindkét példányba.

Igen jól sikerült toborzókép

A felújításon túl teheremelő kampóval is el kell majd látni a forgószárnyasokat, illetve valószínűleg új hajtóműveket is kapnak, hiszen annak további 900 üzemórát kellene még tartalékolnia, állítólag ennyi már nincs bennük.

Ezen kívül opciós listára került a pilótafülke éjellátó kompatibilissé tétele, tartalék műhorizont, UHF, VHF rádiók, transzponder csere, GPS navigációs rendszer beépítése, magasságmérők cseréje, műhorizontcsere, ILS leszállássegítő rendszer beépítése, azaz egy alaposabb ráncfelvarrás.

Vanek úr