Több mint furcsa; valami rendben van.

Újabban több nem várt, kedvezőnek mondható fejlemény történt a Magyar Honvédség háza táján, illetve a repülő csapatoknál. Sajnos a szárazföldön továbbra sincs előrelépés, folytatódik a hidegháborús hagyományőrzés, és viccen kívül megkaphatja az ember azt a fegyvert, amit a nagyapja is. Nézzük viszont a jó dolgokat sorban!

A hét elején tudhattuk meg, hogy egy éven belül újraindul a Ludovikán a hajózóképzés, a repülésirányítóival egyetemben.

A műszaki alapot a két tavasszal érkezett Zlin Z-242-es oktatógép adja, illetve a közlemény szerint a leendő helikoptervezetők Mi-8-on tanulnak majd. Itt álljunk is meg egy pillanatra.
Egészen az átadóig úgy volt, hogy összesen négy Zlin jön, az előbbieken kívül két 143LSi könnyű felderítő is jött volna, de valahogy ezek „nem lettek”.

Ha pedig szóba jöttek a helikopterek, egy újabb furcsaságot vehet észre a naprakész olvasó. Valami érthetetlen okból Mi-8-on képeznének forgószárnyasra, nem a másfél éve átvett két AS-350-esen. Igaz ugyan, hogy a másfél év alatt a két kis helikopterből egyszerűen kirepülték az időt és éppen üzemidő hosszabbításra várnak. Az átvételük óta sok pilótának ezen biztosították a lehetőséget, hogy megmaradjon a jártassága és ne veszítse el jogosítványát kellő rutin hiányában. Gyakorlatilag egymás kezébe adták a botot, másfél év alatt körülbelül 600-600 órát töltött a levegőben a két forgószárnyas.

Dr. Bali Tamás ezredes, a helikopterbázis parancsnokhelyettese korábban azt mondta az Airbase blognak, hogy a két AS egyszerűen nem elég minden kiképzési -és egyéb- feladatot ellátni, ezért elsősorban ezekkel a már meglévő állomány rutinját állítják helyre.

Jó hír, hogy a könnyű helikopterek üzemidejének meghosszabbítására már kiírták a pályázatot, ami nem mellékesen modernizációt is magába foglal. Éjjellátó-baráttá teszik a pilótafülkét, erősebb hajtóműveket (ARRIEL 1D1) és külső teheremelési pont kialakítását is magába foglalja a pályázat.

Az egyik Mi-24P, még a NDK-s festéssel, Tökölön

Az után pedig, hogy pár hete az ötödik Mi-17-es (701) is útnak indult Novoszibirszkbe, mára viszont Mi-24-esek is utánfutóra kerültek, és igen valószínű, hogy egy messzi, keleti üzemben fognak kikötni, nem pedig az egyik csepeli MÉH telepen.

Mindezen fejleményeket úgy kezeljük helyén, hogy megfelelően működi haderőknél a karbantartás és a korszerűsítés természetes, itthon viszont nagyon sokáig ennek az ellenkezője volt szokásban, szóval ne pezsgőt bontsunk, inkább egy jó kávé egy kényelmes fotelben illene az alkalomhoz.

Csak az az apró, fél gondolat ne ficeregne ilyenkor az ember fejében, hogy van-e mindennek köze ahhoz, hogy fél év múlva választások lesznek?

Vanek úr