Négyszáz menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe – ugyanennyi jött át a határon

Háromszázkilencvenegy határsértőt fogtak el péntektől vasárnapig az ország területén, négy gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. Menekültekkel teli bárkák borulhattak a Földközi-tengerbe Líbia partjainál. Mintegy négyszáz ember fulladhatott vízbe.

 

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 168, szombaton 144, vasárnap 79 migránst fogtak el.

Az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, de februárban, márciusban és áprilisban is előfordult olyan nap, hogy kétszáznál többet tartóztattak föl, húsvét hétfőn idén a legtöbbet, 255-öt.

Hétfőtől vasárnapig 829 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök, az azt megelőző héten – április 4-étől 10-éig – ez a szám 859 volt.

Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat afgánnak, iráninak, pakisztáninak vagy valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is mint Haiti vagy Srí Lanka.

Négyszáz menekült fulladhatott a Földközi-tengerbe

108 embert mentettek ki a vízből Líbia partjainál. A menekültek egy gumicsónakon utaztak összezsúfolva. A BBC információ szerint a kimentett embereket a görög szigetekre vitték.

A menekültek Egyiptomból indultak, négy hajóval. Jelentések szerint több mint 400-an utazhattak a lélekvesztőkön, főleg az afrikai kontinensről (Gambiából, Nigériából és Etiópiából). A Reuters azt írja, hogy a menekültek az olaszországi Lampedusa szigete felé hajóztak.

a1000

Egyelőre nem tudni, pontosan hányan és hol fulladhattak a tengerbe.

Kövesse rovatunkat Facebookon is!

(mandiner.hu-nol.hu-Idegen áradat-SZKR)