Ukrajnai aprók II

Múltheti összesítésünk folytatása az év végééig.

Ukrajna 260 millió Dollár értékben 130 db HMMWV terepjárót kapott, melyeket a ’80-as, ’90-es években gyártottak, mint kiderült, több selejtes volt, a javításokat Ukrajna saját zsebéből kénytelen megoldani.

A minszki megállapodást megsértve, december elején az addig „senki földjén” lévő Pavlopol és Pisevik falvakat megszállta az ukrán hadsereg. A Mariupol közelében lévő településeket korábban a Donyecki Népköztársaság katonái politikai utasításra adták fel.

Ukrán források szerint donyecki szakadárok egy magaslatot rohamoztak meg, sikertelenül, emellett 30 főt is elvesztettek.

December 9: BM-21 és BM-27 típusó sorozatvetőket visznek Odesszába. A román határhoz közeli, tehát a harcoktól több száz kilométerre lévő város sokak számára ismerős lehet a tavalyi mészárlásról, ahol ukrán soviniszták körülbelül 100 tüntetőt, akik a kijevi “forradalommal” szembeni ellenszenvüket fejezték ki. Meg persze oroszok voltak. Az eseménybe a városi rendőrség nem avatkozott be, hacsak nem számítjuk azt, hogy a rendőrkapitány tétlenül végignézte több tucat ukrán állampolgár élve elégetését. Esetleg ismerős lehet a város onnan is, hogy már korábban többször is vezényeltek oda páncélosokat, harckocsikat, sőt, egy S-300 -as légvédelmi komplexumot is a város védelmére rendeltek, a rendszeres soviniszta felvonulásokon kívül, hogy az orosz nemzetiségű lakosság kedvét elvegyék a lázongástól, illetve attól tartva, hogy a korábban Moldovából kiszakadt Dnyeszter Menti Köztársaság létét biztostó néhány száz orosz békefenntartó rohanná le Ukrajnát.
A tüzérségi járművek hivatalosan a “terrorelhárító műveletből” kerültek visszavonásra, ahonnan egyébként sokkal korábban ki kellett volna ezeket vonni(…). Feladatuk új állomáshelyükön hivatalosan a haditengerészet hatósugarának növelése.

Lakossági beszámolók szerint a frontvonalon minden nap, naponta több összecsapásra is sor kerül, főleg a donyecki repülőtér környékén. Gépkarabélyok, aknavetők, gránátvetők, automata gránátvetők, stb. Ukrán oldalról komolyabb eszközöket is bevetnek, miközben a szakadárok harcjárművei depókban állnak, mint az M-zárolt készletek. Ukrajna folyamatosan szállítja a felszerelést a frontra, ahogy erről korábban beszámoltunk.

Autójába rejtett pokolgép végzett Pavol Dremovot kozák atamánnal, a Luganszki Népköztársaság 6. gépesített kozák ezred parancsnokával.

Thaiföld nem vesz több T-84-es harckocsit Ukrajnától, azok minősége miatt. Nem ez az első eset, többek között Irak is visszaküldött egy BTR-4 -es szállítmányt, mert azok hegesztései repedtek voltak.

December 19.: Kárpátalján újjá alakult a Jobb Szektor helyi szervezete, mely az ez év július 11-i lövöldözés után oszlott fel. Meg kell jegyezni, kicsit röhejessé teszi a dolgot, hogy, mint a karpathir.com fogalmaz, “Újraalakult a Jobb Szektor (PSZ) kárpátaljai szervezete és a PSZ katonai szárnyának számító Önkéntes Ukrán Hadtest (DUK) 1. tartalékos zászlóalja. A Da Vinci titokzatos katonai hívónéven ismert személyt nevezték ki ideiglenesen a szervezet és a Szonecsko (napocska – a szerk.) egység élére.” Úgy nevessünk ezen, hogy a Jobb Szektornak a Magyar Honvédségével vetekszik a felszerelése.

December 24-én a DNK katonái a Mariupoltól 24 km-re lévő Kominternovo nevű települést, majd az EBESZ nyomására kivonultak onnan

December 25.: Igor Sztrelkova következőről számol be Twitter csatornáján:
Gorlovkát tüzérséggel lövik az ukránok Svetlodarsk irányból
Zaitsevo: Csata. Géppuskák, aknavetők, AGS.
Batmanova: aknavetők.
Donyecknél: Nehéz gyalogsági harcjárművek, AGS. A Volvo centernél gránátvető, 82 mm aknavető
Marinka: gyalogsági harc.
Кrasznij Partizán: ACS gránát
Kominternovo: 82 mm és 120 mm aknavetők.

Dec. 26: folyamatos lövöldözés Gorlovkánál. A lakosok egyre türelmetlenebbül követelik a választ. Odesszában felgyújtottak egy laktanyát, ami le is égett.

Dec. 28: Sorozatvetővel lövik a donyecki repteret és a környező lakott területet. Szakadár oldalon is egyre nagyobb a hiány. Akadozik az üzemanyag, az élelmiszer ellátmány, és alig van pénz, eltáv nincs, így gyengül a morál is, kezdenek közelíteni az ukrán színvonalhoz. A hanyatlás egyébként azóta tart, hogy sikerült kiutálni a két népköztársaság vezetéséből Igor Sztrelkovot, Alexandr Zaharcsenkót háttérbe szorítani, akik talán nem meglepő módon mindketten Alexandr Dugin köreihez köthetőek, illetve több tapasztalt (zászlóalj) parancsnokot ért merénylet, miközben Igor Plotnyickij és Denisz Pusilin, és mondhatná általában az öltönyös-nyakkendős politikusok háttérbe szorították a katonai vezetőket.
Valamint kijelenthetjük, hogy a Minszk-2 egyezményből nem lesz semmi, ugyanis ezekben kellene átadnia a szakadár köztársaságoknak a teljes határellenőrzést az ukrán szervek számára. Azoknak az ukrán szerveknek, akik még látszatra sem akarták azt betartani.

Végezetül pedig vessünk egy pillantást az ukrán haditechnikai újításokra, amikkel a szovjet-orosz ipart szeretnék kiváltani.

Dozor-B:

dozor-b_130715.t (clicks: 14)

Dozor és BTR-3U a gyártósoron:

Crisis in Ukraine (clicks: 14)Crisis in UkraineCrisis in Ukraine (clicks: 3)

Verba sorozatvető, KRAZ alvázon:

verba_ukr_051215.t (clicks: 21)

Varta, MRAP:

broneavtomobil_varta-2_1 (clicks: 8)

A harkovi gyár szerint természetesen első osztályú a jármű, melyből Avakov belügyminiszter ígérete szerint szerződést is kötnek ez év végén, szóval legkésőbb ezen cikk befejeztéig, tíz egész darabra. Az első tíz járművet még idén készhez is kapja a rendőrség különleges osztaga, és a Nemzeti Gárda. Aminek a gerincét jórészt a Jobb Szektor adja, amitől az ukrán kormány nagyjából három hetente elhatárolódik. Emlékszik még valaki, hogy Magyarországot békefenntartókkal fenyegették a Magyar Gárda miatt?

broneavtomobil_varta-2_5 (clicks: 11) PM721image002 (clicks: 11)

Ukrán források szerint a jármű ellenáll a 7,62 × 39mm-es páncéltörő lövedékeknek, annak ellenére, hogy 560-as keménységű acélt használnak spórolásból, a megszokott 500-as helyett. Emellett állítólag 11% -os súlycsökkenéssel is járt, a belső kapszulát illetően, melyben a személyzet és a deszant foglal helyet.

Uraganok Odesszában:

5FLzoHcxgOI (clicks: 18) uragan_vsu (clicks: 27)

Előzmény: Ukrajnai aprók

Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet