Ukrajnai aprók

Jó ideje nem foglalkoztunk már Ukrajnával és a benne dúló (polgár)háborúval. Most pótoljuk.

A folyamatos minszkezésnek köszönhetően jelentősen csökkentek a harcok az elmúlt hónapokban az ukrán kormány, és a két szakadár régió milíciái közt.
A szakadárok az EBESZ felügyelete mellett visszavonták nehézfegyvereiket, majd gyakorlatilag mindent 120 mm felett, így az ukrán hadsereg tudta pótolni a veszteségeit, nagyobb mennyiségű páncélos és nehéztüzérségi technikát összpontosítani, az aláírt egyezmény ellenére, de így sem tudtak érdemi előretörést elérni. Valódi állóháború folyik, mindkét fél beásta magát, ahogy csak tudta. Az ukrán hadsereg, és a hozzá köthető félkatonai formációk rendszeresen végeznek erőszakos felderítést a fronton, azaz kisebb támadásokat hajtanak végre, általában páncélosokkal és tüzérséggel támogatva, immár hónapok óta, sikertelenül. Kijev persze a Jobb Szektorra, az AZOV-ra, a Tornádóra és a többi hasonló szervezetre, reguláris alakulatokra, mutogat ilyenkor, de a gondolkodó emberben felmerül a kérdés, hogy hogyan is tudnak ezek még mindig fegyverhez jutni és a haditechnikát üzemeltetni, tüzérségi támogatást kérni?

A szakadár köztársaságokban folyamatos az elégedetlenség a politikai vezetéssel, mert a minszki megállapodást egyoldalúan tartják be, amiket rendszerint akkor sikerül aláírni, amikor éppen nagyobb offenzívában vannak a szakadárok. Például a debalcsevói katlan felszámolása utáni hirtelen megállj, vagy amikor már éppen zárták a milíciák az ostromgyűrűt Mariupol körül, majd hirtelen visszarántották őket, és azóta is időről időre egy-egy faluval hátrább vonják a népköztársaságok fegyvereseit.

Közben a hátországban, mármint Ukrajnában, folyamatosan cserélik le a rendőrség állományát. A legfrissebb újoncok képzése szeptemberben indult, és az elképzelés szerint 8 hétbe sűrítették bele kiképzésüket, majd szolgálatba álltak. Viszonyítás képen, Magyarországon a „Rendőrszakközép” két éves.

November 22.én a Jobb Szektor emberei néhány elektromos távvezeték tartó oszlopot felrobbantottak, elvágva az ukrán villamos energiahálózattól a Krímet. A megrongált műtárgyakat nem tudják kijavítani a szakemberek, mert a fegyveresek őrzik azokat.

e2T5aC83FDk
(clicks: 7) A Jobb Szektor fegyveresei

 

Még aznap 5 ukrán katona halt meg, egy harc közben, másik hármat pedig negyedik, részeg társuk lőtt le, válaszul a részeg lövöldözőt is lelőtték.
Noha Ukrajna hivatalosan elhatárolódott a még korábban a hadseregbe olvasztott terrorszervezettől, mégis leállította a szárazföldi áruszállítást a félsziget és Ukrajna közt, majd a határőrség bejelentette, hogy tengeri blokád alá vonják a félszigetet.

Hz_4FhMkWoI
(clicks: 10) Az ukrán flotta új büszkeségei

 

Petro Porosenko elnök bejelentette, hogy Kárpátaljára a beregszászi és nagyszőlősi járásokban járási állami adminisztrációk vezetőit, az ügyészség vezetőit, és a rendőrfőnököket is, olyan háborús veteránokra, akik Lviv megyében születtek.
Szintén Kárpátaljához kapcsolódik, hogy rendre megjelennek a Jobb Szektor fegyveresei, úgymond fokozott ellenőrzést tartani. Legutóbb mintegy 300 szélsőséges kelt át a Kárpátokon, hogy erőt demonstráljanak. Ez egyébként a többi olyan régióban is megszokott, ahol attól tartanak, hogy szakadár mozgalmak fejlődnek ki, a politikai gyilkosságok a Moldvához és Romániához közel eső Ogyesszában a legsűrűbbek.

Barack Obama, az USA elnöke november 25.én aláírta azt a törvényt, mely értelmében az Egyesült Államok 300 millió Dollár összegű segélyt nyújt Ukrajna számára a 2016-os költségvetési évben.

Folyik az ukrán tűzszerészek kiképzése kanadai oktatókkal. Távirányítású tűzszerész robotokat kaptak, melyekkel IED-ket hatástalaníthatnak. Kanadát cseppet sem zavarja, hogy az ilyen robbanóeszközök telepítése arrafelé egészen egyszerűen nem szokás, a szakadárok rendszerint lesállást hajtanak végre.

Folyik a felkészülés nem létező fenyegetés ellen.
(clicks: 5) Folyik a felkészülés nem létező fenyegetés ellen
Ukrán katonák csapdákat állítanak a szakadárok számára
(clicks: 5) Ukrán katonák csapdákat állítanak a szakadárok számára

 

Végezetül pedig ismerkedjünk meg egy “teljesen új” fejlesztéssel, az “első városi harckocsival”, az Azoveccel!
Az AZOV (A3OB) nevű soviniszta fegyveres szervezet vezetője, Andriy Biletsky büszkén mutatta be saját fejlesztésű harcjárművet. Elmondása szerint a két toronyban egy-egy ikercsövű légvédelmi gépágyú kapott helyet, és a páncélzata “ellenáll majdnem minden ismert fegyvernek”. Személyzete 4 fő, valamint deszant teret is kialakítottak benne.
A bemutatót az ukrán belügyminiszter, Arsen Avakov is ott volt, aki kijelentette, hogy az új harckocsi készen áll a tesztekre, és “félhetnek Ukrajna ellenségei”.

1448775600_3 (clicks: 19)

1448775557_4 (clicks: 20)

Azovec (clicks: 16)

Vanek úr – SZKR – Militarizált Övezet