szerda, október 23, 2024
17.5 C
Budapest
Rock
Kalapács és az Akusztika - Fagyott világ
Klasszikus
Marin Marais - Marche Tartare, IV.55

Oroszországban megkezdődött a 3 napos BRICS csúcstalálkozó

A 16. BRICS-csúcstalálkozóra Kazanyban kerül sor, ahol több tucat külföldi vezető gyűlt össze Oroszország ötödik legnagyobb városában, hogy három napon át intenzív diplomáciai megbeszéléseket és magas szintű kétoldalú tárgyalásokat folytasson. Oroszország nincs elszigetelve. A több pólusú világrend már valóság.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Vlagyimir Putyin szerint a résztvevők „egybehangzó” véleményt fogalmaztak meg a napirenden szereplő legtöbb kérdésben, és eltökéltek abban, hogy folytatják a munkát egy „demokratikusabb globális rendszer” kiépítése érdekében.

Második nap hírei (10.23)

Vlagyimir Putyin orosz elnök megnyitotta a 10 tagú vezetői találkozót. Az orosz elnök nyitóbeszédeit várhatóan zárt ajtók mögött zajló megbeszélés követi. A második napon (szerdán) zajlik majd egy kibővített találkozó is. Putyin emellett szerdán több kétoldalú találkozót is tart külföldi vezetőkkel és nemzetközi szervezetek vezetőivel. Az orosz elnök a csúcstalálkozó csütörtöki befejezése után beszélni fog az újságírókkal.

Putyin azt javasolta, hogy a kazanyi csúcstalálkozón hivatalosan is állítsák össze a BRICS-partnerországok listáját, és azt csatolják a zárónyilatkozathoz.

Hiba lenne figyelmen kívül hagyni a globális Dél országainak példátlan érdeklődését a BRICS-szel való kapcsolatok erősítése iránt. Ezt a szándékot így vagy úgy, de mintegy 30 állam fejezte ki… [A BRICS-csúcstalálkozón] Johannesburgban megállapodtunk abban, hogy kidolgozzuk az új partnerekkel való együttműködés módját, és listát készítünk azokról az országokról, amelyek megkaphatják a [BRICS-] partneri státuszt. Az ezzel kapcsolatos döntéseknek tükröződniük kell a kazanyi zárónyilatkozatban

– mondta az orosz elnök.

Maduro, venezuelai elnök elmondta, hogy reméli, hogy megvitathatják a Venezuela és Oroszország közötti katonai-technikai együttműködést. Kazanyba érkezésekor Maduro „történelmi eseménynek” nevezte az idei BRICS-csúcstalálkozót, a BRICS-csoportot pedig „egy új többpólusú világ, egy új geopolitika, diplomácia és béke epicentrumának”.

Kreml szerint az első nap sikeres volt

Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásai a kazanyi BRICS-csúcstalálkozón részt vevő országok vezetőivel sikeresnek bizonyultak, többek között a négyszemközti megbeszéléseken is

– közölte Jurij Usakov, a Kreml tanácsadója.

„Kezdetben külön kétoldalú megbeszélések voltak, amelyek inkább tárgyalásszerűek voltak, így sok kérdéssel foglalkoztunk” – mondta Usakov újságíróknak. „A tegnapi nap sikeres volt” – tette hozzá az elnöki tanácsadó.

Az orosz államfő szerint „a többpólusú modell a globális dél, a globális kelet és a BRICS-országok részvételével új növekedési hullámot indít el”, de a régi világrendből visszamaradt kihívások még mindig fennállnak.

Még mindig van bizonyos válságpotenciál, nemcsak a politikai feszültségek, hanem az adósságteher krónikus növekedése, az egyoldalú szankciók gyakorlata és a rossz verseny miatt. Ennek következtében a világkereskedelem széttöredezik, a fejlődő államok közvetlen befektetéseinek piacával együtt.

Vlagyimir Putyin egy BRICS-alapú gabonatőzsde létrehozását javasolta

„Számos BRICS-ország a világ legnagyobb gabona-, zöldség- és olajosmagtermelői közé tartozik. Javasoljuk egy BRICS gabonatőzsde megnyitását, amely megkönnyítené a termékek és nyersanyagok tisztességes és kiszámítható ármutatóinak kialakítását, figyelembe véve különleges szerepüket az élelmezésbiztonság biztosításában”

– jelentette ki az orosz elnök, hozzátéve, hogy a projekt segítene megvédeni a nemzeti piacokat a »negatív külső beavatkozástól, a spekulációtól és az áruk mesterséges hiányának előidézésére irányuló kísérletektől«. Putyin megjegyezte, hogy idővel a gabonatőzsde teljes értékű árupiaccá alakulhat át.

„Biztosítanunk kell, hogy a globális kormányzás reformját az igazságosság, a méltányosság, a nyitottság és a befogadás elvei vezéreljék, és növelni kell a globális dél képviseletét és hangját”

– jelentette ki Hszi. Megjegyezte azt is, hogy Kína több hangot akar egyesíteni az ukrajnai konfliktus békés megoldása mellett.

Putyin: Oroszország nem a dollár ellen harcol, hanem alternatívát keres

A dollár alternatíváinak keresése nem a valuta elleni harc. A dollárt politikai célok elérésének fegyvereként használják – mondta az orosz elnök.

„De nem mi tesszük ezt, hanem a többiek. Nem utasítjuk el, nem harcolunk a dollár ellen, de ha megakadályozzák, hogy vele dolgozzunk, akkor mit kell tennünk? Akkor alternatívákat kell keresnünk, és ez történik”

– jegyezte meg Putyin.

„Venezuelai barátaink osztják azokat az alapvető értékeket és elveket, amelyeken a szövetség tevékenységei alapulnak – egymás jogos érdekeinek és szuverenitásának tiszteletben tartása, az államok és népek szuverén választása, kölcsönösen előnyös és tisztességes, egyenlő együttműködés és így tovább”

– mondta Putyin.

Maduro „hihetetlennek” nevezte a Putyinnal való találkozót, és „erős szövetségről” beszélt Oroszországgal. Hangsúlyozta, hogy Venezuela és Oroszország ugyanazon az oldalon áll „egy új, többpólusú globális rend felépítésében”.

Maduro, Venezuela elnöke (Forrás: Orosz Hírek)

Első nap hírei (10.22.)

32 ország vezetője és 2 ezer újságíró van Kazanyban. Az idei BRICS-csúcstalálkozón hivatalosan 32 ország képviselteti magát, többségük állam vagy kormányfői szinten. Hat nemzetközi szervezet is küld képviselőket, és az idei csúcstalálkozó lehet az első, amelyen az ENSZ főtitkára is részt vesz.

Az ukrán konfliktusról és globális kérdésekről tárgyalt az orosz és kínai elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő a BRICS-csúcstalálkozó alkalmával tartott megbeszélésükön az ukrajnai konfliktusról és globális kérdésekről tárgyaltak

– közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A szóvivő a megbeszéléseket „nagyon nyíltnak és konstruktívnak” minősítette.

13 ország vár BRICS-partnerállami státuszra

Összesen 13 ország törekszik a BRICS „partnerállami” státuszára

– mondta Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó az orosz médiának. A tisztviselő nem nevezte meg az országokat, de elmondta, hogy a tagállamok küldöttségei között „konzultációk” folynak a kérdésről, és az ügyet a BRICS vezetői fogják áttekinteni. Vlagyimir Putyin elnök korábban kijelentette, hogy mintegy 30 ország mutatott érdeklődést a csoporttal való együttműködés iránt különböző formákban.

Oroszország és Kína gazdasági kapcsolatai a külső körülmények ellenére fejlődnek

– jelentette ki Vlagyimir Putyin a Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

A kölcsönös kereskedelem tavalyi rekordjai után Oroszország és Kína a negatív külső hatások ellenére fenntartja a gazdasági növekedés, a gazdasági kapcsolatok dinamikáját. Januártól augusztusig a kereskedelmi forgalom a mi adataink szerint 4,5 százalékkal nőtt, a kínai statisztikák szerint enyhe eltérés van. De összességében a pozitív tendencia folytatódiK

– mondta az orosz vezető.

A BRICS-csúcstalálkozó azt mutatja, hogy Vlagyimir Putyin „messze nincs egyedül”, tekintve a jelenlévő államfők és más magas rangú vendégek számát

– jelentette kedden a CNN. A hírportál szerint az esemény „éles jelzés” arra, hogy „egy kialakulóban lévő országkoalíció áll” Oroszország mögött.

A BRICS-országok és más országok e heti találkozója rávilágít a nemzetek egyre növekvő közeledésére, amelyek a globális erőegyensúly eltolódását reméli

– jegyzi meg az amerikai csatorna.

Ami az Oroszország és Ukrajna között zajló konfliktust illeti, rendszeresen tartjuk a kapcsolatot ebben a kérdésben. Mint már korábban is mondtam, úgy vélem, hogy a problémát békés eszközökkel kell megoldanI. Újdelhi „kész minden lehetséges segítséget felajánlani” a konfliktus diplomáciai megoldásának elősegítése érdekében

– mondta Modi, indiai vezető.

Új nemzetközi pénzügyi rendszert fognak bemutatni a BRICS-csúcson

Több pólusú világrend: Törökország jelentkezik a BRICS-be, miközben Izmirben jenki katonákat támadtak meg

Globális antiglobalizmus? Újabb ország csatlakozna a BRICS-hez

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió) 

Legfrissebb

Kövér László keményen bírálta Brüsszelt az 1956-os ünnepségen

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom emlékünnepségén...

Terrortámadás történt Törökországban (videókkal)

Robbanás és lövöldözés volt szerdán a TUSAS török repülőgépgyártó...

Dr. László András visszaemlékezése 1956-ról

Aki komolyan foglalkozik saját nézeteinek tökéletesítésével, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb találkozzon a...

’56-ban csak Franco küldött volna katonákat Magyarországra, de az USA megakadályozta

A hazai közoktatási intézményekben nem tanítják, éppen ezért nem...

Kategóriák

Kövér László keményen bírálta Brüsszelt az 1956-os ünnepségen

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom emlékünnepségén...

Terrortámadás történt Törökországban (videókkal)

Robbanás és lövöldözés volt szerdán a TUSAS török repülőgépgyártó...

Dr. László András visszaemlékezése 1956-ról

Aki komolyan foglalkozik saját nézeteinek tökéletesítésével, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb találkozzon a...

’56-ban csak Franco küldött volna katonákat Magyarországra, de az USA megakadályozta

A hazai közoktatási intézményekben nem tanítják, éppen ezért nem...

Ünnepnapi menetrend vár azokra, aki ma vasúton utazik

A MÁV Facebook oldalán jelentették be, hogy az október...

Megint Úzvölgyébe mennek a román soviniszták

A Calea Neamului (Nemzet útja) és a Frăţia Ortodoxă...

Drogvásárláson kapták a francia kommunista képviselőt

A képviselő elismerte, hogy őt érték tetten kábítószer-vásárlás közben....

Kapcsolódó cikkek

Rock
Kalapács és az Akusztika - Fagyott világ
Klasszikus
Marin Marais - Marche Tartare, IV.55