2024, október 14
7.8 C
Budapest
Rock
Kalapács és az Akusztika - Fagyott világ
Klasszikus
Marin Marais - Marche Tartare, IV.55

Izrael betört az ENSZ-bázisra harckocsikkal, hogy pajzsként használja azt

Magyarország is elítélte az ENSZ-misszió Izrael általi zaklatását. Miközben Netanjahu arra szólította fel az ENSZ-t, hogy vonják ki erőiket, mert a “terroristák” emberi pajzsként használják azt. Erre Izraeli elismerte, hogy azért nyomultak be az UNIFIL területére harckocsikkal, mert ott védve voltak a Hezbollahhal szemben: magyarul ők használták védelemként a missziót.

A misszió hivatalos oldala szerint jelenleg 15 magyar katona szolgál a térségben – mint először pedzegettük már a témát a magyar médiában.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a tőle szokásos, pofátlan módon felszólította António Guterres ENSZ-vezetőt, hogy „azonnal” vonja ki a békefenntartó erőket Dél-Libanonból – írtuk meg mi is a tegnapi napon, Telegramunkon.

„Főtitkár úr, vigye el az UNIFIL-erőket a veszély útjából. Ezt most azonnal meg kell tenni” – mondta Netanjahu a hivatala által kiadott videónyilatkozatban. Azt is hozzátette, hogy az izraeli hadsereg (IDF) többször kérte ezt, és többször visszautasították abból a célból, hogy emberi védőpajzsot biztosítsanak a Hezbollah terroristáinak – állítja a népirtó gazember Netanjahu.

40 nemzet határozottan elítéli az ENSZ békefenntartói elleni támadásokat Libanonban, köztük Magyarország is. Hazánk hosszú idő óta először szavaz Izraellel szemben bármilyen nemzetközi fórumon és kérdésben…

Csütörtökön két indonéz békefenntartó megsérült, miután kizuhantak egy megfigyelőtoronyból, amire izraeli tankok lőttek. Pénteken az izraeli hadsereg (IDF) elismerte, hogy csapatai felelősek egy incidensért, amelyben két Srí Lanka-i katona megsérült Naqourában, és hozzátették, hogy az esetet kivizsgálják.

Az ENSZ pedig szombaton közölte, hogy egy másik békefenntartó is megsérült pénteken a Libanon déli részén leadott lövések következtében, bár hozzátette, hogy nem tudja, honnan származik a tűz. Az X-en közzétett, a lengyel ENSZ-misszió által kiadott közös nyilatkozatban az országok szerint az ENSZ libanoni ideiglenes erői (UNIFIL) elleni támadásoknak „azonnal véget kell vetni, és azokat megfelelően ki kell vizsgálni”.

„Az UNIFIL szerepét különösen fontosnak tartjuk a térségben kialakult helyzet eszkalálódásának fényében” – olvasható a nyilatkozatban, bár tény, hogy a misszió semmit sem csinál, maximum történéseket dokumentál.

Magyarok a misszióban

A HVG akkor megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, akik akkor még úgy válaszoltak, hogy nem tervezik hazahozni a magyar katonákat.

A szakasz feladatai közé tartozik a tábor őrzése és védelme, valamint járőrözés helyi erőkkel együttműködve az ENSZ jelenlétének fenntartása és erősítése érdekében. A magyar katonák olyan táborokban állomásoznak, ahol óvóhelyek is rendelkezésre állnak, így amikor a harci helyzet súlyosbodik, biztonságos menedékbe vonulnak, ha testi épségüket veszély fenyegeti

– áll a minisztérium válaszában.

Merkavák behatolása és harcigáz

Az MTI közleménye szerint az ENSZ nyilatkozott az erőszakos behatolás indokáról. „Az izraeli védelmi erők két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát, és erőszakkal behatolt annak területére. Ismételten azt követelték, hogy a bázis kapcsolja le a megvilágítását” – áll az UNIFIL közleményében.

A tankok mintegy 45 perccel később elvonultak, miután az UNIFIL a megfelelő összeköttetési csatornákon keresztül panaszt emelt.

A békefenntartó misszió hozzátette, hogy az izraeli katonai jelenlét veszélybe sodorta a kéksisakosokat.

Az UNIFIL szerint mintegy két órával később egy másik incidens is történt ugyanabban a térségben. Lövéseket adtak le, és füst keletkezett, aminek következtében 15 kéksisakosnál bőrkiütés, illetve gyomorbántalmak jelentkeztek annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek.

A közlemény kitért arra is, hogy az izraeli hadsereg feltartóztatott egy fontos UNIFIL logisztikai szállítmányt is a libanoni Maisz adzs-Dzsabal határtelepülés térségében szombaton.

Izrael megerősítette, hogy védőpajzskét használták a missziót

Egy izraeli tisztviselő a The Times of Israelnek nyilatkozva elmondta, hogy nincs olyan izraeli utasítás, amely katonai erővel vagy fenyegetéssel nyomást gyakorolna az UNIFIL-re, hogy hagyja el a dél-libanoni harci területeket. „Ezek hibák” – mondta a tisztviselő, majd hozzátette, hogy kivizsgálják őket.

„Diplomáciai nyomással próbáljuk rávenni az UNIFIL-t, hogy távozzon” – hangsúlyozta.

Izrael elismeri a korábban történt incidenseket, ellenben azt állítja, hogy ezek a tűz alatt álló sebesült katonák evakuálási kísérletekkor sérültek meg – írja a The Times of Israel. Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy a csapatok „masszív páncéltörő tűz alá kerültek”. Két katona súlyosan megsérült, és többen könnyebben vagy közepesen megsebesültek.

Az első vizsgálat alapján – nyilatkozta az IDF – az evakuáláshoz használt két harckocsi csak az UNIFIL állásába tudott fedezékbe vonulni a fennálló veszély miatt.

Miután a tüzelés véget ért, és a sebesültek evakuálása befejeződött, a tankok elhagyták az állást

– tete hozzá az IDF. Nem ez az első eset, hogy az IDF az UNIFIL fedezékébe vonul. Korábban műholdfelvételeket mutattunk be erről a jelenségről. Érdemes a cikkünk alatt lévő kapcsolódó linkeket megnézni.

Az UNIFIL szerint a tankok 45 percig tartózkodtak ott. Az IDF hozzáteszi, hogy az evakuálás segítésére füstgránátokat használtak. „Az IDF folyamatos kapcsolatot tartott fenn az UNIFIL-lel. Az incidens ideje alatt az IDF műveletei nem jelentettek veszélyt az UNIFIL-erőkre.”

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Így köp a nemzetközi jogra Libanonban a cionista terrorállam

Izrael megtámadta az ENSZ-missziót: egy terrorista állam, ami elszabadult és azonnal meg kell állítani!

Újabb ENSZ-békefenntartó sebesült meg péntek este Dél-Libanonban

Válaszcsapás: Iráni rakétatechnológia és atomfegyver

Iránnak meglepően fejlett a rakétatechnológiája: a Vaskupolát megkerülve mért több katonai létesítményre is csapást, de a zsidók titkolják a valós eredményeket. Hogyan lesz Iránnak...

Így köp a nemzetközi jogra Libanonban a cionista terrorállam

Leonid Savin újabb kiváló írásában a cionista terrorállam, Izrael Libanonban elkövetett jogsértéseiről értekezik. Mindegy, hogy hol háborúznak a zsidók, embertelenség jellemzi őket. Kövesd Telegram...

Dugin: Naszrallah halála Izrael apokaliptikus felemelkedését jelzi

Az Antikrisztus eljövetelének újabb állomása? Nagy-Izrael megvalósulása? Mi kell a zsidó terror visszaszorítására? Alexander Dugin gondolatai alább.  Kövesd Telegram csatornánkat Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és...

Megalakulhat az Irán vezette, cionizmus ellenes “NATO”?

Komoly hiányosságát pótolhatja most Izrael a keleti világnak? A Varsói Szerződés felbomlása óta nem volt olyan katonai szövetség, ami méretében felérhetett volna a NATO-hoz....

Legfrissebb

Kína hadgyakorlata teljesen körbekerítette Tajvant

Kína soha nem látott méretű és intenzitású hadgyakorlatokat tart...

Az Ügyfélkapu megszűnik, jön a digitális rabszolga program

Az Ügyfélkapu megszűnik a "nem megfelelő adatvédelem" miatt, ehelyett...

Háborús privatizáció: Ukrajna nevetségesen alacsony összegért eladja a legnagyobb titánérc bányáját

Az ukrán kormány jóváhagyta a világ egyik legnagyobb titánbányászati...

Terrorfenyegetettség miatt lezárja a határait Norvégia

Norvégia a svéd és a finn határszakaszon ideiglenes határellenőrzést...

Szent István is a zsidó deheroizálás áldozata lett

A magát történésznek hazudó Berend Nóra István, Magyarország első...

A cionista Trump szerint hamarosan kitör a harmadik világháború

Az agresszív Izraelt támogató republikánus elnökjelölt Kaliforniában folytatta kampánykörútját,...

Meg akarták ölni Orbán Viktort?

A szerbek és az oroszok szerint meg akarták gyilkolni...

Kezdik befejezni a gázai népirtást, előállnak a valódi okkal: a Szuezi-csatorna alternatívája

Egy évvel ezelőtt a Szent Korona Rádión már megírtuk,...

Kategóriák

Kína hadgyakorlata teljesen körbekerítette Tajvant

Kína soha nem látott méretű és intenzitású hadgyakorlatokat tart...

Az Ügyfélkapu megszűnik, jön a digitális rabszolga program

Az Ügyfélkapu megszűnik a "nem megfelelő adatvédelem" miatt, ehelyett...
Rock
Kalapács és az Akusztika - Fagyott világ
Klasszikus
Marin Marais - Marche Tartare, IV.55