Izrael nem is reagált a Libanonnal kötendő békeajánlatra

Netanjahu elutasította a háromhetes tűzszünetre vonatkozó amerikai-francia javaslatot, órákkal azután, hogy a Kelet-Libanonra mért izraeli csapás 23 szíriait ölt meg.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A terrorállam miniszterelnöke jelezte, hogy „még csak nem is válaszolt” az Izrael és a Hezbollah közötti ideiglenes tűzszünet elérését célzó javaslatokra, miközben az izraeli erők továbbra is légicsapásokat mértek Libanonra.

Csütörtökön Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben 21 napos tűzszünetre szólítottak fel, hogy előkészítsék az utat az állandó tűzszünetről szóló szélesebb körű tárgyalások előtt.

Alig néhány órával később azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatala elutasította az ötletet.

„A tűzszünetről szóló hírek – nem igazak. Ez egy amerikai-francia javaslat, amelyre a miniszterelnök nem is reagált” – közölte a hivatal.

„A miniszterelnök utasította az [izraeli hadsereget], hogy teljes erővel és a nekik bemutatott tervek szerint folytassák a harcokat” – közölték, hozzátéve, hogy azok Gázában is folytatódnak.

Katz, izraeli külügyminiszter megismételte a fentebbieket, és az X-en azt írta, hogy nem lesz tűzszünet.

Szerdán késő este legalább 23 ember, mind szíriaiak, túlnyomórészt nők és gyerekek haltak meg egy háromemeletes épületre mért izraeli csapásban a libanoni Younineben. Legalább nyolcan megsebesültek.

A Libanon elleni izraeli támadásokban szerdán összesen 72 ember vesztette életét.

Golan rövidebb tűzszünetet sürget

Csütörtökön a libanoni média arról számolt be, hogy Izrael bombázott egy önkormányzati épületet a dél-libanoni Nabatieh közelében. A libanoni egészségügyi minisztérium szerint legalább négy ember halt meg a határ mentén végrehajtott izraeli támadásokban.

Közben az izraeli hadsereg közölte, hogy 45 rakétát lőttek ki Libanonból az észak-izraeli Galilea térségére.

A Hezbollah közölte, hogy rakétatüzet indított a Haifától északra található izraeli Rafael katonai létesítményekre.

Bassam Mawlawi libanoni belügyminiszter elmondta, hogy országszerte 500 menedékhelyet – sokat iskolákban – állítottak fel a háború miatt kényszerűségből kitelepített emberek elhelyezésére.

A háromhetes tűzszünetre vonatkozó felhívásokat Izraelben a politikai spektrum minden tagja elutasította.

Az ellenzéki vezető és a Munkapárt vezetője, Yair Golan egy interjúban kijelentette, hogy „nem szabad beleegyeznünk egy háromhetes előzetes tűzszünetbe”.

Golan rövidebb, három-négy napos tűzszünetet javasolt, amely alatt előrelépést lehetne elérni a libanoni kormánnyal, és nemzetközi garanciákkal lehetne biztosítani.

Közben Gideon Sa’ar, Netanjahu Likud pártjának egyik törvényhozója, aki hivatalosan igazságügyi miniszter volt, sürgette Izraelt, hogy fokozza a Libanon elleni légicsapásokat.

Az X-en azt írta, hogy a Bejrút elleni izraeli támadások látszólagos „lassulása” a Dél-Libanonra és a Bekaa-völgyre mért csapásokkal szemben „hiba”.

A katari külügyminisztérium közölte, hogy nem indultak hivatalos közvetítői erőfeszítések a libanoni tűzszünet biztosítására.

Az Egyesült Államok és Franciaország ideiglenes tűzszüneti javaslatát az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, az EU, Németország, Olaszország, Japán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Katar is támogatta.

Macron „határozottan felszólította Izraelt, hogy vessen véget a libanoni eszkalációnak, és a Hezbollahot, hogy hagyja abba a rakétázást”, és „testvéri gondolatait” tolmácsolta a libanoni népnek.

Felszólított továbbá a Gáza elleni háború befejezésére, amely „túl sokáig tartott” és „több tízezer palesztin civil áldozatot követelt”.

 

Negyvenezer önkéntes várja ugrásra készen, hogy megtámadhassa Izraelt?

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)