Évtized legnagyobb áradása érkezik a Dunán

A vasárnap esti előrejelzések alapján hamarosan Magyarországra is nagy mennyiségű víztömeg érkezik. A Duna felső szakaszán és a Lajtán is első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. A legveszélyeztetettebb terület jelenleg Mosonmagyaróvár. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az Index kérdésére elmondta, hogy a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy nagyobb víztömeg érkezésére készülnek a vízügyi szakemberek, így vasárnap estére már közel 500 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget. A Rába és a Mura területén levonul az árhullám, mivel kevesebb csapadékot kapott a vártnál, azonban a Lajta és a Duna vízgyűjtőjére több hullott, mint amire előzetesen számítottak – közölte Siklós Gabriella, az OVF szóvivője.

Kiemelte, hogy a kiadós esőt eredményező Borisz ciklonnak kiszámíthatatlanul mozog a felhőzete, így a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik az előrejelzéseket és a vízszint alakulását. A nagy mennyiségű víztömeg lassan Magyarországra is megérkezik, így a Duna felső szakaszán és a Lajtán is első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A vasárnap esti állapotok szerint a legveszélyeztetettebb terület Mosonmagyaróvár, ahol a Lajta folyó vízszintje a valaha mért legmagasabb vízállást is megdöntheti.

A szóvivő arról is beszélt, hogy Mosonmagyaróvár védelme érdekében a hét első napjaiban egy szükségtározót is megnyithatnak, amiről a következő 48 órán belül hoznak döntést.

A Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezhet

A vízügy képviselője elmondta, hogy a Duna felső szakaszán, a Szigetközhöz is rekordmennyiségű víz érkezik. A védekezéshez már több mint félezer vízügyes szakembert vezényeltek az érintett területekre, akik a nap 24 órájában dolgoznak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelenleg még az árvíz érkezését várja, de mindent előkészítettek, így amennyiben szükséges, a Készenléti Rendőrség és a Honvédség is készen áll a beavatkozásra – hangsúlyozta Siklós Gabriella.

A vasárnap esti előrejelzések alapján Budapesten a 2013-as árvízi helyzetet megközelítő vízállás várható.

A fővárosban tizenegy évvel ezelőtt 891 centiméterrel dőlt meg az eddig mért legmagasabb árvízi Duna-vízállás rekordja. A magyar vízügy szerint ezt a szintet valószínűleg nem érjük el, átlagosan 40 centiméterrel maradhatunk el tőle, de látványban hasonló lehet.

Több településen is önállóan védekeznek

A vízügy képviselője szerint több megkeresés is érkezett hozzájuk, hogy a lakosság miként tudná támogatni az árvízi védekezést. Mint mondta, az OVF vasárnap este közösségi oldalán is közzétette az önállóan védekező települések listáját.

Javaslatuk szerint a helyi védekezésben való részvételhez érdemes felkeresni az adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát, és megfelelő tájékoztatást tud adni a teendőkről. Emellett az adott település honlapját vagy közösségimédia-oldalait is ajánlják felkeresni.

A felsorolás alapján az alábbi települések védekeznek önállóan az árvíz ellen. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Dömös, Dunaalmás, Esztergom, Gönyű, Hédervár, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Pilismarót, míg a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság területén Budakalász, Dunabogdány, Dunakeszi, Kismaros, Kisoroszi, Leányfalu, Nagymaros, Százhalombatta, Szentendre, Szob, Sződliget, Tahitótfalu, Tass, Vác, Verőce, Visegrád és Zebegény.

(Index)

Özönvíz Marrokóban hat év súlyos aszály után