„Sanyi, kint hagytad a gerincedet!” – lincshangulat Hevesen, az épülő vegyi üzem miatt

Korábban tagadta a polgármester, hogy ilyesmi épülne a városában, majd a sikeres választások után arról győzködte a helyieket: jó lesz, ha akkugyárnak beszállító vegyi üzem épül a városban. A lakosságnak olyannyira nem tetszett, hogy azonnal tüntetésbe kezdtek, majd közmeghallgatást erőszakoltak ki a polgármestertől.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Tragikomédiába fulladt Hevesen az a lakossági fórum, amelyet a város határában tervezett – akkugyáraknak beszállító – úgynevezett NMP-oldószertisztító és újrahasznosító gyár ügyében hívott össze a város fideszes polgármestere, Sveiczer Sándor.

A meghívott szakértő, Biczó Imre környezetmérnök elvileg a kedélyeket próbálta volna megnyugtatni az előadásával, ám csak nagyobb zűrzavart okozott azzal, hogy elbagatellizálta a helyzetet. Arról értekezett:

“nem csak az oldószer, de nagy dózisban a petrezselyem és a macskagyökér is káros lehet a várandós anyákra, és ugyancsak van káros hatása az emberekre a benzinnek, a dohányzásnak és az alkoholnak is.”

Hasonló indulatokat váltott ki az is, amikor a pulpituson mellette ülő polgármester azt próbálta elmagyarázni, hogy a hipó is veszélyes, és a gyógyszereknek vannak mellékhatásai.

“Sanyi, odakint hagytad a gerincedet!”

– kiabáltak be többen is arra utalva, a fideszes polgármester korábban tagadta, hogy bármilyen akkumulátorhoz kapcsolódó üzem épülne a településen.

A fórumra egyébként elviekben csak hevesi lakcímkártyával és személyigazolvánnyal engedték be az embereket, de voltak biztonsági őrök és tripla ellenőrzés (motozás) is. A kedélyek fokozására a Sikeres Hevesért Mozgalom több tagja hangszóró segítségével erősítették fel a helyiek hangját.

Aki nem fért be az épületbe a közmeghallgatásra, odakint folytatta a tüntetést. (Forrás: nepszava.hu)

Jól látszott, hogy a helyiek egy szót sem akartak hallani az oldószergyárral kapcsolatos kockázatokról, azok kicsiségéről vagy nagyságáról, a valószínűségszámításokról, a tesztekről és iparági adatokról. Egyszerűen csak annyit szeretnének, hogy ilyen üzem egyáltalán ne épüljön fel a dinnyetermesztésről híres kis város határában. Sokan hazugnak, gerinctelennek nevezték a polgármestert, azt követelték, hogy mondjon le, mert átvágta őket, és nem méltó a képviseletükre.

Az esemény végeztével többen a fórumnak helyet adó Erkel Ferenc úti művelődési ház hátsó bejáratához mentek, ott várva polgármestert, ahol néhány rendőr is biztosította a kijáratot. Az emberek még a fórum után is zaklatottan álltak az épület környékén, méltatlankodva, hogy nemcsak semmibe vették, de „hülyének is nézték” őket a fórumon.

 

A korosztálytól és népcsoporttól független tüntetők száma egyre nőtt (Forrás: nepszava.hu)

Az előzményekhez tartozik, hogy néhány héttel ezelőtt Sveiczer Sándor fideszes polgármester tollából megjelent egy közlemény, amelyben a város önkormányzata nevében arról tájékoztatja a lakosságot, hogy a BYN Hungary Kft. a világ „legmodernebb oldószertisztító és újrahasznosító üzemének megépítését tervezi Hevesen. Hozzátette:

“a kínai cégcsoport a lítium akkumulátorok és mikroelektronikai ipar számára elengedhetetlen vegyi anyagok egyik vezető gyártója, amely 100 millió eurós, azaz 40 milliárd forintos beruházás keretében kívánja megvalósítani itteni üzemét.”

“Ez nemcsak új munkahelyek megteremtését jelenti – fogalmazott –, de adóbevételek formájában akár több százmillió forintos támogatást adhat a település működéséhez”

Azzal igyekezett nyugtatni a lakosságot, hogy a projekt kibocsátási határértékei túlteljesítik az EU-ban legszigorúbb német szabványokat, az üzem mérőműszerei online összeköttetésben állnak majd a környezetvédelmi hatóságokkal, így napi 24 órában lehet majd monitoringozni a kibocsátást.

Úgy tűnik, Hevesen is folytatódik az a gyakorlat, hogy környezetszennyező ipari üzemek a lakosság ellenérzését különböző adományokkal próbálják csökkenteni: így tett a CATL és az EVE Power is Debrecenben, támogatva a helyi focicsapatot, az egyetemet, s más intézményeket. A hevesi polgármester külön kitért arra, hogy a BYN Hungary támogatás ad majd a helyi óvodáknak és iskoláknak, hozzájárul a sportélet fejlesztéséhez, s egy civil alap létrehozását is tervezi, amely évente biztosít anyagi hozzájárulást a helyi közösségi kezdeményezésekhez. A tervezett második ütemben egy kutatás-fejlesztési részleg létrehozását is ígérik, ami hozzájárulna a helyi tudásbázis fejlesztéséhez – fogalmazott.

A város polgármestere egyébként április 7-én még egy, az oldalára feltöltött videóban személyesen jelentette be, hogy nem épül akkugyár Hevesen, hanem szavai szerint egy „nagyszabású munkahelyteremtő projektet” készítenek elő, amelynek érdekében több befektetővel zajlik tárgyalás, s ezért vásárolt az önkormányzat földterületeket egy új technológiai park kialakításához. Azt azonban elfelejtette közölni akkor, hogy

“a BYN egy olyan NMP azaz N-metil-pirrolidon nevű oldószert állít majd elő tonnaszám a város határában, amit kifejezetten az akkumulátorgyártáshoz használnak: a vegyület nemcsak szem-, és bőrirritációt okozhat, de magzatkárosító és vetélést előidéző hatásáról is ismert.”

Ezt az anyagot találták meg a gödi szennyvízben és a talajba beszivárogva is. Szeptember 3-án a Sikeres Hevesért Mozgalom már tartott demonstrációt a gyár ellen, s akkor többen a polgármester lemondását is követelték.

Több helyi gazda traktorokkal vonult fel a tüntetésen (Forrás: nepszava.hu)

Dupla hazugság

A lakossági fórum is hasonló tüntetésbe torkollott, többen eleve sérelmezték, hogy az eseményre csak személyazonosító igazolvány és lakcímkártya felmutatásával, kizárólag hevesi lakosok mehettek be, s a program nem volt sajtó nyilvános.

Az április 7-ei polgármesteri vallomás ráadásul dupla hazugságot rejtett, ugyanis nemcsak a gyár fog megépülni, hanem a munkahely teremtésről szóló nyilatkozata is rejt némi cifraságot.

Teremtenek munkahelyt az igaz, csakhogy egyáltalán nem a magyaroknak. Ugyanis az elmúlt fél évben 3 munkásszálló is épült a városban, hogy be tudja fogadni a kizárólag kínai vendégmunkásokat, akiket hozna magával az épülő gyár.

Mindenkit érint a városban

A tüntetésen bizony jócskán voltak cigányok is, akik szintén nem szeretnének a városba egy ilyen üzemet. Miután Hevesen van az ország második legnagyobb cigány gettója (Alatka), így nem “csak” a helyiek haragjától volt félnie valója a polgármesternek, hanem bizony a híres cigány bosszútól is.

Helyi információk szerint a polgármester az akkugyár bejelentése után hetekig bujkált az otthonában, annyira félt a polgárok haragjától, majd mikor a közmeghallgatást (amely sajtó nélkül zajlott le) megtartotta, a helyiek beszámolója szerint

“annyira remegett a polgármester, mint a kocsonya.”

Gödi akkugyár: 88 tonnányi magzatkárosító oldószer a levegőben, nehézfémek a dolgozók szervezetében

Magyarázkodik a koreai akkugyár, ezért rúgták ki a magyar dolgozóikat

Megérte… tömeges elbocsátások az iváncsai akkugyárból

(Nepszava.hu nyomán Szent Korona Rádió)