“Balmazújváros nem csődben van, hanem csődben tartják” – 400 dolgozó nem kap fizetést 3 hónapja

Súlyos problémák vannak a városban, a polgármester attól fél, hogy akár több százan is ott hagyhatják munkájukat a kialakult helyzet miatt (jogosan), így alkalmazottak nélkül maradhatnak bölcsödék, óvodák, iskolák és az idősek otthona is.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Harmadik hónapja nem kapnak fizetést az önkormányzati alkalmazottak Balmazújvárosban, miután a város tavasszal nem fogadta el a költségvetést, és csődben van, nem tud fizetni az egészségügyi dolgozók, az óvodák, a bölcsődék és az idősotthon alkalmazottainak, nagyjából 400 dolgozó bérét. Emiatt többen hitelt vettek fel, erről beszélt egy óvodapedagógus is az Atv híradójának.

A polgármester szerint a Fidesz-frakció akadályozta meg, hogy a testület elfogadja az idei költségvetést. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium szerint a polgármester nem hajlandó a képviselő-testülettel együttműködni, és jogszerűen megalkotni Balmazújváros költségvetését.

Hegedüs Péter leköszönő polgármester azt mondta, a minisztérium ígérete szerint szeptember 26-án megkapja a város az elmaradt pénzt. A polgármester korábban azt mondta, szerinte Balmazújváros nem csődben van, hanem csődben tartják.

“Egy szánalmasan kisstílű politikai csatározás miatt több mint 400 fő önkormányzati dolgozó megélhetése veszélyben van. Ők nem tehetnek a politikai kötélhúzásról, mégis az ő negatív élethelyzetüket használja fel a kormány hangulatkeltésre.”

– így írt közleményében és petíciójában Balmazújváros leköszönő független polgármestere, Hegedüs Péter és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A település vezetését októbertől a Fidesz-KDNP-s Varga Marina veszi át.

Tiba István fideszes országgyűlési képviselő szerint viszont Hegedüs Péter egyedül akart határozni például közbeszerzési ügyekben.

Miről van szó?

Egészen bonyolult helyzet alakult ki a Hajdú-Bihar vármegyei Balmazújvárosban az elmúlt időszakban.

  • A képviselő-testület nem fogadta el időben, tehát a törvényben meghatározott március 15-i határidőig a 2024-es költségvetést. Emellett a május 31-i határidődig a 2023-as pénzügyi beszámolót sem alkották meg.
  • A polgármester, Hegedüs Péter szerint a testület „diszfunkcionálisan működik”.
  • A Navracsics Tibor-féle Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium ezért felfüggesztette az önkormányzat finanszírozását.
  • A polgármester ezután egy jogi kiskaput kihasználva június 10-én egymaga alkotta meg ezt a két rendeletet. Az októberig tartó átmeneti időszakban ugyanis a polgármestereknek lehetőségük van egyedül is rendeleteket hozni, ha ugyanabban a kérdésben egymás után kétszer is döntésképtelen a testület.
  • A kormányhivatal viszont vitatja, hogy a polgármester jogszerűen alkotta meg ezt a két rendeletet.
  • Az ügy most a Kúria előtt van, a minisztérium pedig egyelőre arra vár, mi lesz a döntés. Addig nem adnak pénzt Balmazújvárosnak.
  • A város vezetése szerint viszont így ők fizetésképtelenek, és nem tudják kifizetni például az egészségügyi dolgozók, az óvodák, a bölcsődék és az idősotthon alkalmazottainak, nagyjából 400 dolgozó bérét.
  • Már csak azért sem, mert közben párhuzamosan egy másik ügy is zajlik: az önkormányzat számláján inkasszóztak 420 millió forintot egy 2016-os gázmotorprojekt-ügylet miatt.

Mit mond az önkormányzat?

Az is lehet, hogy hosszabb távon

„a dolgozók felmondanak, az intézmények fenntartása ellehetetlenül, működésképtelenné válhatnak az óvodák, bölcsődék, az idősotthon, az egészségügyi ellátások, a hivatal”.

Mit mond a kormány?

A minisztérium szerint ők nem tudnak mást tenni, mint

„tudomásul veszik a polgármesternek azt a döntését, hogy nem hajlandó a képviselő-testülettel együttműködni, jogszerűen megalkotni Balmazújváros költségvetését”.

De azt ígérik, hogy amint lesz jogszerűen elfogadott költségvetése és zárszámadása a városnak, visszamenőlegesen is megkapja a nettó finanszírozását.

Az Atv szerint a helyiek pénzt gyűjtenek a fizetés nélkül maradt alkalmazottaknak.

Rekord bevételek mellett is csődközelben a főváros?

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)